VijestiZdravlje

Znanstvenici se ne mogu složiti zašto ženske grudi ostaju velike kroz cijeli život žene

Kao i kod svih drugih sisavaca, i grudi žena se pune mlijekom kada rode. Grudi se pripremaju na dojenje još u trudnoći pa tada nerijetko i rastu po nekoliko brojeva. Prvo mlijeko, koje je najhranjivije za dojenče, može se početi izlučivati čak i u trudnoći.


I, iako je sasvim normalno da se grudi pune mlijekom kada to treba ljudskom potomku, nije jasno zašto one ostaju velike cijeli odrasli život žene. Znansvenici se ne mogu složiti zašto ili kome one služe.

Evolucijski biolozi smatraju da je njihova uloga u privlačenju muškaraca kojima velike grudi šalju poruku da će se ta žena moći brinuti za njihovo dijete i uspješno ga prehraniti, iako tada njene grudi sadrže masti, a ne mlijeko.

Antropolozi pak smatraju da ženske grudi rastu zbog žena i beba, ne muškaraca. U mnogim kulturama muškarci ne smatraju privlačnima velike grudi.

Florence Williams, autorica knjige “Grudi” smatra da su žene razvile velike dojke kako bi zadovoljile povećane energetske potrebe beba, koje danas imaju znatno veći mozak nego naši preci.

Hormoni u dojkoma omogućuju pohranu masti, a ta mast se otpušta u mlijeko tijekom dojenja. Ta mast iz dojki formira bebin mozak, smatra Williams. Iako se čini razumnom, tu teoriju strunjaci još proučavaju.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close