Lifestyle

Znanstvenici otkrili kako postoje biokemijski dokazi ljubavi čovjeka i psa

U jednom od eksperimenata znanstvenici su utvrdili značajna povećanja koncentracije oksitocina u urinu, nakon druženja vlasnika s psom • Istraživanje je obuhvatilo razne pasmine pasa i njihove vlasnike


Japanski znanstvenici u četvrtak su objavili kako postoje biokemijski dokazi ljubavi čovjeka i psa, odnosno da razina hormona oksitocina, čije lučenje osnažuje vezu roditelja i djece, raste kod čovjeka i psa kad se druže, posebno kada gledaju jedno drugom u oči.

Oni su proveli niz eksperimenata, koji su pokazali da je tijekom tisuća godina suživota čovjeka i psa razvijen taj instinktivni mehanizam vezanja.

Ponekad zvan hormonom ljubavi, oksitocin se proizvodi u hipotalamusu i luči ga hipofiza. Igra ulogu u emotivnim vezama, majčinskom ponašanju, rođenju djeteta, dojenju, seksualnim i drugim odnosima.

“Oksitocin ima mnogo pozitivnih učinaka na ljudsku psihologiju i fiziologiju”, kaže voditelj istraživanja Takefumi Kikusui, profesor veterine na japanskom sveučilištu Azabu.

U jednom od eksperimenata znanstvenici su utvrdili značajna povećanja koncentracije oksitocina u urinu, nakon druženja vlasnika s psom, dok se takav skok koncentracije nije utvrdio u slučajevima druženja s mladim vukovima, koji su odrasli uz čovjeka.

Kikusui, koji je i sam bio ispitanik u vlastitom istraživanju, kazao je kako je u njegovu slučaju koncentracija oksitocina porasla 300 posto, nakon što se gledao u oči sa svoje tri pudlice.

Istraživanje je obuhvatilo razne pasmine pasa i njihove vlasnike, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.


 

Tekst: index

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close