Vijesti

Znanstvenici imaju loše vijesti za ljubitelje piva

Stručnjaci kažu kako je ječam, jedan od glavnih sastojaka piva, izuzetno osjetljiv na vrućinu i sušu pa bi zbog klimatskih promjena njegov urod mogao postati sve siromašniji. To će pak rezultirati nestašicom mnogima omiljenog pića što će dovesti do dramatičnih poskupljenja – neki predviđaju da će se cijena piva udvostručiti, javlja 24sata


Cilj ove studije objavljene u časopisu Nature Plants nije motivirati ljude da danas počnu više piti, već ukazati na to da bi se klimatske promjene mogle odraziti na kvalitetu života, na život i navike kakve poznajemo. Zato je važno sa se svi zajedno borimo protiv klimatskih promjena, pojasnio je Dabo Guan, profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia u Norwichu, u Velikoj Britaniji.

Dodaje kako samo ječam najbolje kvalitete, a takvog je manje od 20 posto od cjelokupne globalne proizvodnje, završi u pivu, dok se ostatkom hrani stoka.

Nastave li se klimatske promjene i globalno zatopljenje ovim tempom, regije koje uzgajaju ječam zahvatit će ekstremne vrućine i suše, i to najmanje jednom na godinu, a to je dovoljno da urod propadne ili prinos ječma bude osjetno manji. Stručnjaci predviđaju pad proizvodnje za otprilike 16 posto.

Ukoliko dođe do nekih pozitivnih promjena na Zemlji i nekim čudom se razina emisija stakleničkih plinova smanji, globalna proizvodnja piva pala bi za četiri posto, a cijene bi u tom slučaju porasle za otprilike 15 posto.

Posebno bi bile pogođene europske zemlje, SAD, Novi Zeland i Australija.

Inače, najveći izvoznici ječma na svijetu su Australija, Francuska, Rusija, Ukrajina i Argentina, a najveći uvoznici su Kina, Saudijska Arabija, Iran, Nizozemska, Belgija i Japan.

Više na 24sata

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close