Vijesti

ZNANOST U SVRHU OČUVANJA VRSTE U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit održava se radionica o divokozi u Hrvatskoj!

Prije trideset godina na Velebit je ponovno naseljena divokoza, zaštićena vrsta koja se nalazi na Crvenom popisu ugroženih sisavaca Hrvatske. Ova oprezna i plaha životinja naseljava najviše gorske predjele s pašnjacima i kamenjarima. Njeno tijelo je prilagođeno životu na najzahtjevnijim terenima i često se može vidjeti po planinskim vrhuncima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.


U sklopu istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „DNA kao dokaz o distribuciji i vitalnosti ugrožene Balkanske divokoze; BalkCham”, u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit će se održati znanstveno – stručna radionica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Divokoza u Hrvatskoj: znanost u svrhu očuvanja vrste“.

Radionica će se održati 10. listopada 2018. godine s početkom u 10.00 sati u prostorijama posjetiteljskog centra Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit – Kući Velebita u Krasnu.

U predviđenom programu sudjelovat će znanstvenici sa Agronomskog, Šumarskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Status, zaštita i stanje populacije divokoza u Hrvatskoj, populacijska genetika divokoza, utjecaj barijera na populaciju divokoza (slučaj bodljikave žice na granici sa Slovenijom), rast i razvoj rogova, upotreba senzornih kamera u istraživanjima i zdravstveno stanje divokoza teme su kojima će se baviti prezentacije i radionice.

Program :

09:30 – Okupljanje sudionika

10:00 – Otvorenje radionice (Irena Glavičić Sertić)

10:15 – Predavanje (izv.prof.dr.sc. Nikica Šprem)

11:00 – Predavanje (Krešimir Kavčić, mag.ing.agr.)

11:30 – Predavanje (izv.prof.dr.sc. Damir Ugarković)

12:00 – Stanka za osvježenje

12:30 – Predavanje (Andrea Rezić, mag.ing.agr. )

13:00 – Predavanje (doc.dr.sc. Toni Safner)

13:30 – Predavanje (doc.dr.sc. Dean Konjević)

14:00 – Rasprava i zatvaranje radionice

Organizatori radionice su Nacionalni Park Sjeverni Velebit, Agronomski fakultet Zagreb, Hrvatska zaklada za znanost i Udruga Divljina Velebita.

Svoj dolazak i broj sudionika možete potvrditi na mail: [email protected].

Više o Nacionalnom parku Sjeverni Velebit saznajte OVDJE

 

Izvor: Sponzorirano | Foto: Nacionalni park Sjeverni Velebit

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close