Vijesti

Znakovi nedostatka proteina u organizmu

Ako vam bez razloga otiču gležnjevi, imate modrice po tijelu, grčeve, umorni ste i nokti su vam jako lomljivi, zapitajte se hranite li se ispravno. Ako i ne jedete slatko i grickalice, a prehrana vam je bogata voćem i povrćem, ne znači da je to najzdraviji način života.


Muči li vas jedan od simptoma s početka teksta, možda je problem u tome što ne unosite dovoljno proteina, odnosno bjelančevina u vaš organizam. Svima je poznato da su meso i jaja najveći izvor bjelančevina, no ako ste vegetarijanac ili vegan, ne znači da proteine zbog toga ne možete uvrstiti u vašu prehranu. Mnogo je drugih namirnica koje sadrže dovoljne količine proteina koje su vašem organizmu potrebne.

Bjelančevine su izgrađene od aminokiselina koje se često opisuju kao ”blokovi života”. Iako postoje tisuće aminokiselina, samo njih 22 su potrebne našem tijelu. Organizam ih sam proizvodi 13, a ostalih devet trebamo unositi putem hrane ili pića. Stoga je jako bitno da konzumirate namirnice koje su bogate baš tim aminokiselinama.

Stoga nikako nemojte izbjegavati hranu poput piletine, puretina ili junetine, jaja, ribu i mlijeko. Vegetarijancima na meniju obavezno treba biti tofu i druge namirnice od soje koja je bogat izvor proteina, ali i mahunarke poput graška. Bjelančevina ima i u sojinom mlijeku, orašastim plodovima, slanutku, leći, špinatu i maslacu od kikirikija.

Najčešći simptom nedostatka proteina u organizmu su edemi, odnosno oticanje zglobova. Modrice, gubitak mišića, umor, grčevi, lomljivi i ‘rebrasti’ nokti također su znak da nešto nije u redu s vašom prehranom.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, jednostavnim testiranjem krvi ili urina možete provjeriti je li sve u redu s vašim proteinima.


Tekst: večernji.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close