Kućni ljubimci

Znakovi da je vaš četveronožni prijatelj bolestan

Pas će nam svojim ponašanjem i govorom tijela otkriti da je bolestan. Zbog toga je bitno prepoznati signale kojima nam kućni ljubimac daje do znanja da nešto s njim nije u redu. Doznajte kojih to 10 znakova ne smijete ignorirati jer vas mogu upozoravati da je vaš pas bolestan


1. Naduti trbuh
Nadutost trbuha može biti samo posljedica prejedanja, ali ukoliko je praćena i nekim drugim simptomima trebali biste psa odvesti veterinaru. Ti simptomi mogu biti letargičnost, povraćanje te desni koji su poprimili plavu, bijelu ili žućkastu boju umjesto ružičaste. Je li vrijeme da posjetite veterinara, možete provjeriti i tako da lagano pritisnite prstima s obje strane trbuha dok pas stoji. Stisnite pa opustite pritisak i napravite tako po cijeloj dužini truba. Ukoliko pas pokazuje znakove boli ili osjetite da se u njegovom trbuhu nalazi tekućina, odmah odvetite psa veterinaru. Također, ako pas želi povraćati, ali ništa ne izlazi, ne odgađajte posjet veterinaru.

2. Svrbež
Primijetite li da se pas svrbi puno više nego inače, možda ima krpelja, buhe ili gnjide. Drugi uzroci neprestanog češanja mogu biti dermatitis kojeg mogu uzrokovati alergije i nedostatak hranjivih tvari. Prvo, okupajte psa u odgovarajućem šamponu na bazi zobi i bez mirisa. Ukoliko to ne ublaži svrbež, pokušajte promijeniti psu prehranu te mu dajte više hrane bazirane na mesu i bez žitarica. Ukoliko nije riječ o parazitima niti suhoj koži, vrijeme je da posjetite veterinata koji će na temelju pretraga ustanoviti je li riječ o bakterijskom, neurološkom, parazitskom ili zaraznom zdravstvenom problemu ili se radi o alergijskoj reakciji na nešto iz okoline.

3. Temperatura
Ima li pas temperaturu provjerite tako da dodirujuću nos ili područje iza ušiju provjerite jesu li topliji nego inače. Nos psa treba biti hladan i vlažan, a ukoliko je topli i suhi, vjerojatno ima temperaturu. Međutim, veterinari savjetuju da se ne treba oslanjati samo na nos životinje. Simptomi temperature mogu biti i letargija, drhtavica, povraćanje ili kašljanje te curenje iz nosa. Također, možete se poslužiti rektalnim termometor dizajniranim posebno za pse.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close