Scena

Značajan porast nezaposlenosti u Ličko-senjskoj županiji

Kraj studenoga donio je, nakon nekoliko skoro idiličnih mjeseci, značajan porast nezaposlenosti u Ličko-senjskoj županiji, javlja Lika express


U  Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirana je 2.481 nezaposlena osoba, što predstavlja 172 osobe odnosno 7,4% više nego u prethodnom mjesecu i 528 osoba ili 17,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine. Povećanje nezaposlenost zabilježeno je u svim ispostavama, prednjači Korenica sa čak 42%.

Tijekom studenog  u Područnom uredu Gospić prijavljeno je 380 novih nezaposlenih osoba,  najviše njih  u evidenciju je došlo izravno iz radnog odnosa 285 . Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su zbog isteka rada radniku na određeno vrijeme 152, isteka rada na sezonskim poslovima 87 i poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga 24.  Dakle i studeni je pokazao da sezona, ponajviše ona turistička,ali i sezona u građevinarstvu i šumarstvu dovede do smanjenje nezaposlenosti,a onda se opet vraćamo u surovu jesensku, zimsku stvarnost. Kod paradoksa dolazimo u stavci izlasci iz evidencije. Naime od 208 osoba koliko ih je izišlo iz evidencije, njih 103 je zaposleno. U izvještaju iz Zavoda za zapošljavanje nije vidljivo što je sa preostalih 105, no situacija je tu jasna, neki su bili na zavodu kako bi dočekali mirovinu, nažalost brojni su otišli trbuhom za kruhom, potražili sreću u nekom drugom, sretnijem kutku svijeta.

Ipak, ima nešto i pozitivno u cijeloj priči,a to je da raste potražnja za radnicima. Nećemo analizirati ima li i to veze s odlaskom ljudi,ali svakako treba naglasiti da je tijekom studenoga bilo 320 slobodnih radnih mjesta što je za čak 120 više nego na kraju listopada. Najviše su se tražili radnici u održavanju (?), njih čak 239. Bilo je potražnje i za konobarima, trgovcima, čuvarima, tražila su se i tri profesora psihologije.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Lika express | Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close