Zdravlje

Zmije se probudile iz zimskog sna

Sezona izleta u prirodu s ili bez četveronožnih prijatelja polako se zahuktava. Sve vas koji najavljeno lijepo vrijeme planirate iskoristiti za odlazak u prirodu želimo upozoriti da lijepo i sunčano vrijeme ne odgovara samo vama, već i stanovnicima šuma, planina i ostalih izletnicima atraktivnih lokacija.Među njima su i zmije koje dolaskom toplijih proljetnih dana izlaze iz svojih skrovišta te kreću u potragu za hranom i partnerima.
“Kako bi što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi preporučujemo nošenje dugih hlača i visoke obuće (gojzerice, čizme) kako bi zaštitili noge od ugriza.

Također, trebate pripaziti gdje ćete stati, prije odmora provjerite mjesto na koje želite sjesti te ne dodirujte rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničariti te ju nemojte pokušavati uhvatiti već ju polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom o tlo i pustite da sama otiđe svojim putem”, upozorenje je Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Razloga za strah i paniku nema jer je većina zmija koje žive u Hrvatskoj neotrovna. Ipak, postoje tri otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug.

Kako ih prepoznati?

Pišući o zmijama Hrvatske Državni zavod za zaštitu prirode navodi kako sve hrvatske otrovne zmije pripadaju rodu ljutica (Vipera), a mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, glavi koja je širinom jasno odvojena od vrata, te po kratkom zdepastom tijelu i očnim zjenicama u obliku vertikalnog proreza. Po boji odstupa riđovka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Što ako vas ugrize otrovna zmija?

Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza (zbog oticanja tkiva), a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja.

Za kraj napišimo kako se zmija se ne treba bojati, već ih treba uvažavati. Koliko god se vi bojali njih budite sigurni da se one duplo više boje vas.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close