Zdravlje

Zmije su aktivnije – budite na oprezu!

“Zmije su su se probudile iz zimskog sna. Kako je zatoplilo, one postaju aktivnije i često ih se može vidjeti u prirodi. Zato treba biti naročito oprezan”, kaže uzgajivač zmija Neven Vrbanić iz Zagreba za 24sata.


U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, a tri su otrovne – poskok, riđovka i planinski žutokrug. Od njih vreba najveća opasnost za ljude. Na društvenim mrežama ovih dana pojavljuje se sve više fotografija poskoka koji gmižu šumskim putevima, često isprepletenih s još jednim poskokom. Dušan Jelić s Hrvatskog instituta za biološku raznolikost objašnjava da su zmije sveaktivnije jer im je sezona parenja.

“Travanj i svibanj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma. No razdoblje parenja traje kratko i već početkom ljeta njihova se aktivnost smanjuje”, kaže Jelić, jer ni one ne vole velike vrućine. Upravo zato ih se najviše susreće u prirodi u proljeće, jer se sunčaju.

Vrbanić, koji često u prirodi traga za zmijama, kaže da je poskok dosta raširen i u Istri, gdje mnogo ljudi bere šparoge.

Najbolje je sa sobom imati štap kako bi se lupanjem otjeralo poskoka. Treba nositi čizme i hlače, a zmiju ne treba dirati. Zaobiđite je ako se ona sama ne udalji. Poskokov otrov, inače, zgrušava krv i razara tkivo. To mu pomaže da lakše probavi plijen. Pri ugrizu ispušta oko 20 miligrama otrova, a smrtna doza za čovjeka je 15

“Gotovo sve bolnice s područja gdje je raširen poskok imaju protuotrov. Ako vas ugrize, krećite se što manje kako bi srce što sporije kucalo. Tako se otrov ne širi tijelom brzo. Kod zdravog čovjeka u većini slučajeva ugriz nije smrtonosan”,  zaključuje Vrbanić. Podsjetimo, u Hrvatskoj se zmije ne smije ubijati jer su zaštićene zakonom.

Donosi 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close