Turizam

Zlatna pravila cjenkanja

Cilj cjenkanja nije opljačkati prodavača nego platiti cijenu po kojoj kupuje lokalno stanovništvo. Čak i da vam ne polazi za rukom toliko spustiti cijenu, korisno je prethodno istražiti tržište odnosno raspitati se kako biste znali o kojim se ciframa radi. U Indiji može biti legitimno ponuditi 70 posto cijene, dok je na Tajlandu za početak preporučljivo tražiti popust od 50 posto.


Važno je poznavati granicu – ponese li vas adrenalin oko spuštanja cijena zadržite hladnu glavu i korektan pristup na primjerice štandovima s uličnom hranom koji imaju istaknute cijene ili smiješno jeftinim prodavaonicama na kojima se ne pravi granica između domaćih i stranih kupaca.

Zlatna pravila cjenkanja

1. Cjenkanje nije svađanje nego razgovor, odnosno traženje kompromisa s kojim će obje strane biti koliko-toliko zadovoljne (baš kao i u vezi).

2. Nasmijte se. Pokažite da želite razgovarati i potrudite se opustiti. Na kraju kupnje, možda ćete imati i novog prijatelja. Piše punkufer.dnevnik.hr

Više na punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close