Grad ZagrebScena

“Zlatarevo zlato” Augusta Šenoe autentičan kulturni suvenir

Da se kroz knjige može zavoljeti i upoznati neki grad i zemlja i na reprezentativan način predstaviti kulturna baština dokazuje englesko izdanje romana “Zlatarevo zlato” Augusta Šenoe, u kojem se prepoznaje i autentičan kulturni suvenir te najavljuje izlazak tog književnog djela i na drugim jezicima.


Ako volite čitati i htjeli biste iz Zagreba ponijeti autentičan kulturni suvenir ili ga pak nekome darovati, odaberete roman “Zlatarevo zlato” Augusta Šenoe koji je nakon izlaska prvog izdanja na engleskom jeziku u kolovozu prošle godine prepoznat i kao privlačan turistički proizvod. Svoj prvi roman “Zlatarevo zlato” August Šenoa je objavio 1872. godine, a njegova radnja se bazira na povijesnim činjenicama iz stvarnog života u Zagrebu u XVI. stoljeću i na uvijek aktualnoj temi o ljubavi koja ne uspijeva pobijediti zlo.

Nakon izdavanja ubrzo je bio preveden na niz jezika – njemačkom, češkom, francuskom, slovenskom, poljskom, slovačkom, ruskom, pa čak i na esperantu, ali dosad nikada nije objavljen na engleskom. Zahvaljujući inicijativi Andrije Pećarića, vlasnika nakladničke kuće Spiritoso, koji je osmislio projekt “Šenoin Zagreb”, prvi hrvatski povijesni roman napokon je dobio i englesko izdanje, s intencijom da se približi suvremenim čitateljima i na drugim jezicima.

Knjiga je objavljena pod naslovom “The Goldsmith’s Treasure”, a njezin vizualni izgled, spoj renesansne radnje romana i suvremene interpretacije čitatelja digitalnog doba, osmislili su nagrađivani hrvatski dizajneri Ivana Vučić (Hamper studio) i Tomislav-Jurica Kaćunić. Tim rješenjem knjiga je dobila novu dimenziju, a dizajnerska struka uvrstila ju je među deset najpametnije dizajniranih hrvatskih proizvoda u 2015. godini te je na zahtjev domaće čitalačke publike objavljena i na hrvatskom jeziku. Prema najavama autora projekta, u pripremi su izdanja i na nekim drugim jezicima kako bi se knjiga približila čitateljstvu i drugih govornih područja, jer čitajući ovo književno djelo otkrit ćete da su mjesta radnje romana na kojima ste u Zagrebu i sami bili itekako stvarna i da ćete darivanjem ove knjige vama važnim osobama pokloniti i autentičan kulturni suvenir.

Osim u zagrebačkim knjižarama knjiga se može pronaći i na policama Croatian Design Superstorea u Martićevoj ulici.


 

Tekst: TZGZČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close