Društvene mreže

Život na društvenim mrežama i broj “lajkova” kao mjerilo popularnosti

U vrijeme kad vlada pravilo da se nije ni dogodilo ono što nije objavljeno na internetu ili društvenim mrežama, teško je odoljeti izazovu i ne otvoriti se drugima na taj način. Zadovoljavanje potrebe za pripadnošću danas se odvija u jednoj sasvim drugoj dimenziji i na jedan nov način. No koje sve opasnosti to krije i na što obratiti pažnju?


Ono što nije objavljeno na internetu i društvenim mrežama, kao da se nije ni dogodilo – to je glavni moto današnjeg načina življenja. Potreba da svoj život dijelimo s drugima oduvijek je bila dio ljudske prirode, no drugačijim načinom života u kojem nedostaje vremena i u kojem puno toga, pa i odnosi, poprimaju etiketu površnosti, otvorio se prostor za razvoj društvenih mreža koje nam na umjetan način omogućuju zadovoljavanje osnovne ljudske potrebe – za pripadnošću.

Broj ‘lajkova’ – novo mjerilo popularnosti

Može li se pripadnost zajednici mjeriti brojem virtaulnih prijatelja ili ‘lajkova’? Je li slika koju o sebi kreiramo, a o drugima stvaramo zahvaljujući dojmu u virtualnom svijetu doista prava slika života? Stručnjaci upozoravaju kako život na društvenim mrežama krije u sebi mnoge opasnosti, prije svega za one ljude koji nisu mentalno jaki ili zadovoljni životom koji sami vode. Primjerice, pregledavajući profile drugih ljudi, nerijetko se može stvoriti dojam da svi žive puno uzbudljivijim životom od vas. Ili, objavili ste neki ‘post’, a niste dobili očekivani broj ‘lajkova’ – neki ljudi to će shvatiti poražavajućim.

Sve što ste ikada objavljivali na internetu, negdje je sačuvano – ova informacija zvuči zastrašujuće, zar ne?! Možemo li uopće sačuvati svoju privatnost kad svi u svakom trenutku mogu znati gdje smo i s kime smo, pa i to kakvi su naši problemi? Ono što pretražujemo na internetu daje sliku našeg života – tko smo, koji su naši interesi, planovi… O tome svjedoči i primjer jedne američke obitelji koja je na internetu pretraživala pojmove ‘ruksak’ i ekspress lonac’. Ovi sasvim obični pojmovi bili su sumnjivi policiji jer je napad na Bostonski maraton bio izveden bombom napravljenom uz pomoć ekspres lonca, a bila je postavljena u ruksak. Stručnjaci preporučuju oprez, pa savjetuju da na društvenim mrežama nastojite ograničiti količinu osobnih podataka; pazite koje fotografije objavljujete jer jednom kad ste ih poslali u virtualni svijet, više ih nećete moći kontrolirati. I, vrlo važno, baš nikada nemojte zaboraviti stisnuti ‘log out’, jer otvorena e-mail adresa ili profil otvara vrata za mnoge nečasne namjere u koje se još lakše upustiti – virtualno.

Cijeli članak pročitajte na sretna.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close