Život bez režija, moguće je!

Iva Biondić

Kao odgovor na neka od najvećih gorućih ekoloških, socijalnih i ekonomskih pitanja u svijetu, nizozemska kompanija ReGen Villages B.V. i arhitektonska tvrtka EFFEKT iz Kopenhagena razvile su inovativan model stanovanja nazvan ReGen Villages (regenerativna sela). Ovaj model komunalno samoodrživih naselja, korak bliže ostvarenju snova o ‘životu bez režija’, predviđa gradnju širom svijeta, a već ove godine u Nizozemskoj kreće izgradnja prvog


Projektni tim koji je razvijao model ReGen sela sagledao je sve opasnosti koje rast svjetske populacije sa sobom nosi, od globalnog zatopljenja i prehrambene krize do općeg nedostatka resursa. S obzirom na to da je jedan od najvećih uzročnika uništavanja okoliša i gubitka biološke raznolikosti poljoprivredna industrija, temelje svog sustava postavili su na održivom poljoprivrednom modelu.

‘Gradsko stanovništvo diljem svijeta naporno radi kako bi moglo plaćati svoje hipoteke za domove, električnu energiju, vodu, grijanje, hlađenje, ali i hranu. Mi smo osmislili domove koji rade za vas – proizvode čistu energiju, vodu i hranu, a sve izvan javne mreže i na zemljištima povoljnih cijena izvan velikih gradova’, objašnjava za Arch Daily Sinus Lynge, suosnivač EFFEKT-a i dodaje da ReGen sela u svom dizajnu integriraju postojeće tehnologije koje pružaju čistu energiju, vodu i hranu tik do kućnog praga.

Više na tportal.hr


Foto: screenshot YouTube

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u