VijestiZdravlje

Zika virus stiže u Europu, Hrvatska na listi najugroženijih zemalja

Virus zika, koji prenose komarci i u novorođenčadi izaziva mikrocefaliju, mogao bi se proširiti na Europu jer je vrijeme sve toplije, iako je taj rizik od niskog do umjerenog, izjavili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu.


U prvoj procjeni prijetnje koju zika predstavlja Europi, europski ured WHO-a priopćio je da je sveukupni rizik malen do umjeren. Najviši je na područjima na kojima su aktivni tigrasti komarci, posebice na otoku Madeiri i sjeveroistočnoj obali Crnog mora.

Hrvatska u skupini umjerenog rizika

“Postoji rizik od širenja zika virusa u europskoj regiji i taj rizik varira od zemlje do zemlje”, izjavila je Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

“Posebice pozivamo zemlje s većim rizikom da osnaže svoje nacionalne kapacitete i učine prioritetnima aktivnosti koje će spriječiti izbijanje bolesti”, kazala je.

Europska regija WHO-a pokriva 53 zemlje i gotovo 900 milijuna stanovnika. Prostire se od Arktičkog oceana na sjeveru do Sredozemlja na jugu i od Atlantika na zapadu do Tihog oceana na istoku.

U 35 zemalja rizik širenja zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, većinom sredozemnih, rizik je umjeren. U toj skupini umjerena rizika je i Hrvatska. S tim što Hrvatska ima četvrti najviši koeficijent rizika od zaraze virusom zike. Iznad Hrvatske su samo Francuska, Italija i Malta.

Kako je vidljivo na karti Europe koju je objavio WHO, najveći rizik od zaraze zikom imaju područja gdje živi vrsta komarca Aedes aegypti. Europski centar za kontrolu i sprječavanje bolesti izvijestio je kako je ta vrsta komaraca zabilježena na Madeiri u portugalskom arhipelagu te na sjeveroistočnoj obali Crnog mora (južna Rusija i Gruzija).

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close