Vijesti

Zika virus je stigao u Europu

Slovakinja koja se vratila iz Južne Amerike prvi je potvrđen slučaj virusa zike u zemlji, objavio je slovački ministar zdravstva Viliam Cislak u srijedu, a prvi slučaj zaraze dijagnosticiran je i na Kubi.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je izvanredne mjere nakon što je otkriveno da je virus zike  povezan s tisućama slučaja poremećaja pri porodu u Brazilu, no unatoč tome mnogo toga o virusu još se ne zna.

“Rezultati nalaza pacijentice hospitalizirane sa sumnjom na ziku prošli tjedan u Presovu, na istoku Slovačke, pozitivni su”, Cislak je rekao novinarima. “Pacijentica je u dobrom stanju i ne treba joj liječenje”, dodao je.

Zika i u Češkoj

Prva dva slučaja virusa koji prenose komarci potvrđena su prošli tjedan u susjednoj Češkoj Republici u muškarca koji se vratio s Martinika i žene koja je boravila u Dominikanskoj Republici.

Kuba je također prijavila prvi slučaj zike u srijedu, koji je nađen kod 28-godišnje Venezuelke  čiji su suprug i šogor prije toga bili u kontaktu s virusom u Venezueli.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close