AutomotoGrad ZagrebTech

ZET u promet pustio hibridne buseve

U promet su jutros puštena prva dva hibridna autobusa ZET-a koja će prometovati na liniji 118 Trg Mažuranića – Voltino te liniji 128 Črnomerec – Lukšići. Nove autobuse u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić


Grad Zagreb dobio je prva dva hibridna autobusa ZET-a. Autobusi će probno prometovati na liniji 118 Trg Mažuranića – Voltino, te liniji 128 od Črnomerca do Lukšića, a prvi su takve vrste u glavnome gradu Hrvatske.

– Ovo su sada testni modeli koje isprobavamo kod nas u društvu jer pokušavamo vidjeti kolike bi bile uštede u odnosu na druga vozila – izjavila je Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Novi autobusi nisu klasični hibridi koji voze samo na elektromotor, nego uz njega koriste i dizelsko gorivo. Očekivana ušteda u financijskom smislu je oko 40 %, a osim toga imaju i druge pozitivne efekte.

– Promet je jedan od vodećih uzročnika ekoloških problema u svijetu. Motori sa unutarnjim izgaranjem proizvode veliku emisiju CO2 koja su najštetnija za cijelu našu atmosferu,  a ovi hibridni autobusi dokaz su naše svijesti prema čitavoj globalnoj zajednici i ulaganja u ekologiju – objasnila je Stojić Deban.

Zlatan Pavić autobuse vozi već 33 godine, a jedan je od prvih vozača ZET-a koji su provozali nova hibridna vozila.

– To je novina za nas. U suštini je zadovoljavajuće. Mislim da je dobro i da neće biti problema – rekao je Pavić, te zaključio kako su novi autobusi i mnogo udobniji od ostalih.

A prvi hibridni autobus linije 118 na Mažuranićevom trgu rano jutros u promet je pustio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.

– Ova danas dva hibrida koja puštamo u pogon samo svjedoče da smo na europskoj razini. Želimo ostati istinska europska metropola, a ovime podižemo ljestvicu ekološke osviještenosti. Mi imamo preko 70 % skoro novog voznog parka, što tramvaja, što autobusa. To u Europi ima jedino Beč i mi – pojasnio je Bandić.

Osim što ne zagađuju okoliš,  hibridni autobusi stvaraju i znatno manje buke, a iz ZET- a najavljuju kako je moguće da se nakon testnih vožnji kupi još ovakvih ekoloških vozila. Time se grad Zagreb približava mnogim europskim gradovima poput Beča i Berlina, po kojima ovakva vrsta autobusa prometuje već dugi niz godina.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: zagrebancija.com | Foto: autobusi

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close