NovacIzdvojeno

ZET karte od 1.1. neće biti moguće kupiti kod vozača, objavljene cijene u eurima

Prvim danom Nove Godine kuna odlazi u povijest, a s njom se mijenjaju i cijene proizvoda i usluga. Ipak, istu vrijednost trebala bi zadržati karta za javni prijevoz, barem kada je u pitanju onaj zagrebački. kako je objavio Večernji list cijena prijevoza u metropoli iskazivat će se u eurima i to bez zaokruživanja.


Polusatna vožnja tramvajem ili autobusom od 1. siječnja koštat će vas 53 centi, dok će vas u vozilu umjesto dosadašnjih šest kuna ista karta stajati 80 centi.

U prodaji su još i satne, 90-minutne i noćne karte za sedam, 10 i 15 kuna koje će po novome stajati 0,93, 1,33 i 1,99 eura.

Vožnja uspinjačom prema novom cjeniku bit će 66 centi, što je ekvivalent dosadašnjem iznosu od pet kuna.

Tvrtka Zagrebački električni tramvaj završila je pripremne aktivnosti na prilagodbi poslovanja i tarifnog sustava za uvođenje eura kao sredstva plaćanja prijevozne usluge.Sukladno propisima, papirnate karte, bile s prikazom cijene u kunama ili s dvojno prikazanim cijenama, bit će u opticaju do isteka zaliha.

Korisnicima vrijednosnih karata, nakon što ih od 1. siječnja prislone na uređaj za validaciju u vozilu, automatski će se provesti konverzija njihova eNovčanika iz kuna u eure, prema fiksnom tečaju 7,53450.U razdoblju od 1. do 15. siječnja 2023. godine, nit će na snazi razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno predviđena je mogućnost plaćanje roba i usluga u obje valute.

Kako se ne bi utjecalo na dinamiku prijevozne usluge, odnosno kako bi se izbjeglo usporavanje tramvajskih i autobusnih linija radi procesa kupnje karata i povrata novca u eurima, u navedenom razdoblju kupnja karata kod vozača neće biti dostupna.

Za kupnju karata u tom razdoblju, korisnicima je na raspolaganju 14 prodajnih mjesta ZET-a, kao i više od 300 kioska ugovornih partnera diljem Zagreba i okolice. Istovremeno, građanima su dostupne pretplatne i vrijednosne karte kao najjednostavniji i najbrži oblik plaćanja prijevozne usluge”, objavili su iz ZET-a.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close