KolumneKnjiževni petak

Ženska lektira: Knjige koje bi trebala pročitati svaka žena

“Žena je jedino stvorenje koje može plakati ili se smijati zbog istog razloga, a često i u isto vrijeme!”
Jean-Baptiste Poquelin Molière

Ovoga petka donosim vam takozvanu žensku lektiru, odnosno knjige koje bi svaka žena trebala pročitati barem jednom u životu.

“Ponos i predrasude” – Jane Austen

Jedna od najboljih, a po mnogima i najromantičniji roman svih vremena. Prekrasna ljubavna priča radnjom smještena u  aristokratske krugove Engleske na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Priča o Lizzy Bennet i ponosnom gospodinu Darcyju, priča o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama, herojima te naravno, ponosu i predrasudama. Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem kao i izbjegavanje nesavršenog glavne su karakteristike ovog bezvremenskog romana.

“Paula” – Isabel Allende

“Paula” je memoar spisateljice Isabel Allende o najmračnijem dobu njezina života – smrti njene kćeri. Paula je pala u komu 1991. i nikad se nije oporavila, a Isabel je knjigu počela pisati kao pismo kćeri u kojoj objašnjava sve što propušta ako se ikad oporavi. U knjizi se isprepliću priče o Paulinom liječenju  i Allendinim sjećanjima iz djetinjstva.

“Osjećam se loše zbog svog vrata i druga razmišljanja o bivanju ženom” –  Nora Ephron

Kao što svi znamo starenje nije lako i zato Nora Ephron dijeli svoje misli o starenju, njegovim pozitivnim i negativnim stranama, samoći te životu. Knjiga je puna univerzalnih istina i duhovitih momenata koji će se svidjeti čitateljima svih uzrasta dok Nora opisuje svoj život kao roditelj, opsjednuta kuharica i istraživačica gradova.

“Žene koje trče s vukovima” – C. P. Estés

U svakoj je ženi, bez obzira na dob, kulturnu pripadnost i obrazovanje, moćna intuitivna snaga, ispunjena strašću, stvaralaštvom i bezvremenskim znanjem o životu. C. P. Estés, poznata znanstvenica i jungovska psihoanalitičarka u ovoj nam izuzetnoj knjizi  predstavlja nju, Divlju Ženu, koja čini samu bit ženine instinktivne prirode. Ona se i danas bori za opstanak jer nas društvo svojim nastojanjima da nas “civilizira” i ukalupi u različite krute uloge.

“Vlastita soba” – Virginia Woolf

Britanska spisateljica Virginia Woolf ovaj je produženi esej prvi puta izdala 1929. godine. Zapravo se sastoji od serije predavanja koja je imala na Sveučilištu u Cambridgeu, a koja se bave sa ženama spisateljicama i ženskim likovima u književnosti.

“Sandročka, zlostavljana” – Sandra Petrž

Autobiografija “Sandročka, zlostavljana“, prvijenac autorice Sandre Petrž, nosi poruku kako se osvješćivanje, hrabrost i snaga da se lanac obiteljskog nasilja prekine na na kraju nagrađuje – boljim životom.

“Ono u što sam sigurna” –  Oprah Winfrey

Potaknuta pitanjem, u što je sasvim sigurna i dubokom analizom vlastita života, Oprah se odlučila na pisanje kolumne „Ono u što sam sigurna“,  koja je izlazila jednom mjesečno, idućih 14 godina, u njezinom magazinu „O“. Tijekom cijelog tog vremena dijelila je sa svojim vjernim čitateljima mudre, duboke i prije svega nadahnjujuće misli i iskustva.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close