Lifestyle

Žene vs. Muškarci: Po ovome se ženski mozak razlikuje od muškog

Vjerojatno ste već odavno shvatili kako muški i ženski mozak funkcioniraju potpuno drugačije, pa ne čudi poznata izreka – Žene su s Venere, a muškarci s Marsa. S činjenicom da “ne postoji unisex mozak” slaže se i neuropsihijatrica Louann Brizendine sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu i autorica knjige “Ženski mozak”.


Znanstvene teorije također govore o tome kako su, čini se, spolne razlike urođene, htjeli mi to ili ne, a ovo su činjenice koje bi svaki muškarac trebao znati o ženskom mozgu, želi li približno razumjeti žene.

1. Svakodnevno mijenjaju raspoloženje ovisno o ciklusu

Simptome PMS-a osjeća 80 posto žena diljem svijeta, no raspoloženje se mijenja svakodnevno sukladno promjenama razine hormona u tijelu tijekom trajanja cijelog menstrualnog ciklusa. Promjene koje se događaju u tijelu ne utječu samo na vanjski izgled, već i na raspoloženje i energiju, a također su zaslužne i za pojačanu osjetljivost koju osjećamo u PMS-u.

Otprilike 10 dana nakon početka menstruacije, odmah prije početka ovulacije, žene se često osjećaju odvažno. Doktorica Brizendine tvrdi kako se zbog toga žene tada oblače više seksi nego inače, zbog povišene razine estrogena i testosterona koji im pojačavaju želju za potragom seksualnog partnera netom prije plodnih dana.

Tjedan nakon toga žene će se zahvaljujući porastu razine progesterona osjećati mazno i nježno, dok će odmah tjedan kasnije biti razdražljive i plačljive, te će ih muški rod vrlo lako naživcirati, a vrhunac neraspoloženosti žene proživljavaju 12 do 24 sata prije same menstruacije.

2. Imaju pojačanu intuiciju

Biološki urođene predispozicije koje omogućavaju ženama da imaju izraženu intuiciju, mogle bi objasniti zbog čega ponekad muškarci smatraju kako im žene mogu čitati mozak.

Od najranije povijesti žene su prirodno odabrane da budu majke, te da brinu i osluškuju potrebe djece, kao što su toplina, hrana i odgoj. To bi moglo objasniti zbog čega žene pokazuju bolje rezultate kada su u pitanju neverbalne vještine.

Više na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: voicebunny.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close