Zdravlje

Žene trebaju više sna nego muškarci

Kroničan nedostatak sna vodi brojnim zdravstvenim problemima, dijabetesu, visokom tlaku i srčanim bolestima. Studija tvrdi da su žene ako ne spavaju dovoljno, podložnije ovim bolestima nego muškarci.Znanstvenici sa Sveučilišta Duke ispitivali su oko 200 žena i muškaraca, dobi od 18 do 65 godina, dobrog zdravstvenog stanja i nepušače, o kvaliteti njihovog sna i učestalosti spavanja te mjerili njihovo tjelesno i psihičko zdravlje. Nitko od ispitanika nije patio od nesanice.
Znanstvenici su ustanovili da su problemi kod onih koji su teže zaspali ili loše spavali pa imali manjak sna na dnevnoj osnovi, bili povezani sa povišenim šećerom, češćim upalama, višom razinom stresa, povećanom mrzovoljom i povišenim rizikom depresije.

Problemi se javljali samo kod žena

Ali zanimljivo je da se ovo javljalo samo kod žena. Što su žene imale više nevolja sa spavanjem, to im je bio viši indeks tjelesne mase, dok su muškarci bili pošteđeni ovog efekta.

Testosteron štiti muškarce

Znanstvenici smatraju da su ovi zdravstveni problemi vezani uz spolne razlike povezane sa testosteronom koji se u većim količinama proizvodi u muškom tijelu. Testosteron štiti stanice od upala pa tako može zaštititi mozak i druge organe od posljedica manjka sna i stresa.
Visoki testosteron povezan je sa nižim CRP ( C reaktivni protein), markerom upale koji brzo reagira i nižim IL-6, hormonalnim markerom upale u krvotoku, većom osjetljivošću na inzulin i manjim indeksom tjelesne mase, piše u časopisu Brain, Behavior and Immunity. Visoke razine testosterona poništavaju na zdravlje štetne posljedice slabog spavanja kod muškaraca.

Treba stvoriti rutinu

Autori studije smatraju da različita ravnoteža hormona kod žena, više estrogena, a manje testosterona, može žene navesti da više puta tijekom noći odšetaju do frižidera. Zbog nedostatka sna žene su više gladne nego muškarci.
Umjesto da žene traže načine da povećaju razine testosterona, znanstvenici savjetuju da se bolje držati rutine odlaska na spavanje. Teško je to provesti, ali treba imati na umu da je premalo spavanja odgovor na puno životnih problema.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close