Zdravlje

Žene lakše gomilaju i teže gube kilograme od muškaraca

Žene lakše gomilaju kilograme, a teže ih gube, od muškaraca. Razlog tomu leži u genetici, jer žene su takvog genetskog ustroja koji na mozak utječe tako da usporava procese mršavljenja.


Odgovore na pitanje zašto je više pretilih žena, nego muškaraca, skriva hormon  POMC peptid. Njega su istraživali na Sveučilištu Aberdin. To je hormon koji proizvodi mozak, a direktno utječe na apetit.

Istraživanja su provedena s ciljem stvaranja lijeka koji bi pomogao pri mršavljenju. Svi laboratorijski miševi kod kojih je potaknuta veća prisutnost POMC peptida lakše su gubili kilograme, ali uočene su znatne razlike između ženki i mužjaka.

Iako su ženke gubile kilograme, to nisu radile istom brzinom i učinkvitošću, kao mužjaci. Istraživanje je dokazalo kako POMC peptid doista smanjuje apetit, a kod mužjaka i znatno ubrzava metabolizam.

Znanstvenici su, stoga, zaključili kako postoje određene razlike između muškaraca i žena, u procesu proizvodnje POMC peptida, ali i genetske strukture organizma, zbog kojeg žene, jednostavno, teže gube kilograme od muškaraca.

Koji je točno razlog zbog čega je ženama teže smršavjeti, još nisu otkrili, ali su se tom odgovoru, barem, približili.


Tekst: net.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close