KolumneSvemu unatoč

Žena nad ženama

Iako je povijest našega naroda upamtila mnoge velike i zaslužne žene, od kraljice Jelene preko kraljice Katarine do heroina novijega doba, nijedna ne zauzima tako uzvišeno mjesto poput Blažene Djevice Marije, Isusove majke. Iako nije Hrvatica, niti je bila hrvatska državljanka, pa nije ni plaćala porez Hrvatskoj, Gospa je njezina najveća Kraljica i najvjernija Odvjetnica. Njoj su se molili naraštaji i uz njezinu pomoć pobjeđivali najveći neprijatelji, i turski i velikosrpski osvajači. Pred njezinom su moćnom zaštitom uzmicali bezbožnici i neprijatelji križa Kristova.

Tko je ta Gospođa, skromna nazaretska djevojka koja nadmašuje sve žene ovoga svijeta?

Ime Marija (hebr. Mirjam) dolazi od hebrejske riječi mara, što znači kraljevna, gospođa, ljubljena od Boga. Ona je Majka Sina Božjega i zato je zovemo Bogorodicom, Gospom ili Majkom Božjom. Njezino ime drago je i sveto svakom kršćaninu, jer je uzor svetosti i poniznosti pred Bogom, koji uzvisuje malene.

Marija se ne spominje previše u Svetom pismu, ali je prisutna u svim važnijim događajima iz Isusova života. Upravo zbog svoje majčinske brižnosti postala je i majka Crkve, pa su je već prvi kršćani slavili, ali nikada kao neko božanstvo. Gospa je uvijek pokazivala na križ, svojega Sina čija je bila službenica.

Koliko je omiljena u kršćanstvu, pokazuju i brojna marijanska svetišta diljem svijeta, pa tako i na područjima gdje žive Hrvati. Postoje i mnogi blagdani njoj u čast, a nama omiljeni je blagdan Uznesenja Marijina na nebo ili Velika Gospa. Crkva vjeruje da je Marija uznesena u nebesku slavu čitavim svojim bićem i već je postigla ono što je kršćanskim vjernicima zajamčeno na kraju vremena- uskrsnuće duše i tijela.

Marijina vjera primjer je svima nama da u skromnosti i poniznosti možemo činiti velike stvari. I onda kad nam se drugi izruguju i smatraju nas praznovjernima i zaostalima.

Neka vam je sretan i blagoslovljen blagdan Velike Gospe, naše nebeske Majke, posebno našim hrabrim olimpijcima kojima je slava Božja iznad svake slave i časti ovoga svijeta.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: laudato.hr

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close