VijestiTurizam

Zemlje u kojima je poželjno biti nepristojan

Jedno od prvih pravila putovanja jest poštivanje običaja i kulture zemlje u koju odlazite. U većini svjetskih država nećete pogriješiti ako se pridržavate kućnog odgoja, no ipak ima i nekih izuzetaka. Izdvojili smo mjesta na kojima je srkanje soka ili pljuvanje drugih osoba iznimno poželjno ponašanje.


1. Pljuvanje

U zapadnjačkoj kulturi pljunuti nekome u lice izraz je najveće uvrede, no u afričkom plemenu Masai smatra se prijateljskom gestom – poput rukovanja. Stariji pljuju na novorođenu djecu kako bi im poželjeli dug i sretan život, a pljuje se i na svaki dar koji se uručuje nekoj osobi.

2. Srkanje

Srkanje juhe za vašim će obiteljskim stolom možda izazvati val negodovanja od strane ukućana, no u nekim azijskim zemljama ono je veliki kompliment. Kinezi i Japanci smatraju da je juha toliko fina da ne možete dočekati da se ohladi. Srkanje čaja u Japanu će domaćinu poručiti da je napravio ukusan napitak u kojemu ste guštali do zadnje kapi.

3. Plaženje jezika

Isplažen jezik u zapadnjačkoj je kulturi izraz nepoštivanja i ruganja, a na melanezijskom otočju Nova Kaledonija znak je mudrosti i energičnosti. S druge strane na Tibetu će se plaženje jezika protumačiti kao prijateljski pozdrav.

4. Davanje cvijeća

Buketi cvijeća poklanjaju se povodom rođendana, godišnjica i raznih drugih proslava – no ova lijepa gesta u nekim se situacijama može krivo protumačiti. Pokloniti buket bijelog cvijeća u Kini, ili stručak karanfila u Francuskoj znači – Umri što prije.

Ovi se tipovi cvijeća, naime, u spomenutim zemljama stavljaju samo na grobove. Žuto cvijeće simbolizira mržnju u Rusiji i Iranu, a ljubičasto se smatra izrazom loše sreće u Italiji i Brazilu.

5. ‘Čišćenje’ tanjura

Pojesti sve s tanjura izraz je poštovanja prema kuharu, ali i kompliment njegovim kulinarskim vještinama. Na Filipinima, u Sjevernoj Africi i nekim dijelovima Kine ovaj će čin signalizirati domaćinu da je škrtac koji gostima ne daje dovoljno hrane. Nemojte se iznenaditi ako vam u tim zemljama domaćin počne dodavati hranu na tanjur bez prethodnog pitanja. Tek kad ostavite zalogaj hrane na tanjuru vaši će domaćini znati da ste se siti najeli.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close