Tehnologija

Želite kavu u svemiru? Može! Samo 8 milijuna kuna

NASA astronautima ispunjava želje da im što lakše bude u svemiru. Šalju im limune, kavu, odijela za gorile, gajde, miševe. To plaćaju milijardama kuna


Nakon petogodišnje stanke NASA je ponovno lansirala svemirsku letjelicu iz Amerike. U srijedu su svojim astronautima na međunarodnoj svemirskoj postaji poslali paket težak 2260 kg.

Do njih će putovati tri dana. Do sada je s privatnom tvrtkom, SpaceX ugovoreno 12 lansiranja za koje će NASA morati izdvojiti 108 milijardi kuna. Jedna letjelica u svemir može nositi do 3310 kg tereta te istu tu količinu vratiti natrag na Zemlju. Cijena lansiranja i misija samo jednog kilograma tereta u međunarodnu svemirsku postaju stoji gotovo 41.000 kuna. Astronauti su se cijelo vrijeme žalili na kavu, pa su im sa Zemlje sada omogućili poštenu šalicu kave.

Poslali su im aparat za kavu od 20 kg, što ih je koštalo ‘sitnih’ 8 milijuna kuna. Za samo pola litre vode dosad su davali 407.000 kuna, no zaključili su da je jeftinije da astronauti piju vodu recikliranu od kondenzacije, znoja i urina. Iako se za financiranje svemirskog programa iz džepova poreznika godišnje uzima sedam milijardi dolara, mnogi NASA-ini znanstvenici tvrde kako su beneficije koje se dobiju odlaskom u svemir puno veće od potrošenog novca.

Pročitajte više na 24sata.hr

 

Foto: Arhiva

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close