Vijesti

Zdravi hamburgeri

Hamburgeri su okosnica brze hrane. “Junk food” nikako nije zdrav – umaci koji su kalorijske bombe, meso pečeno na (starom) ulju, peciva od nezdravog bijelog pšeničnog brašna i “teški” topljivi sir doprinose povećanom energetskom unosu i lako vode debljanju. Stoga se prirodno nameće pitanje: mogu li hamburgeri uopće biti zdravi?!

“Hamburger je brza hrana zamišljena kao kompromis minimum zdravlja i obilato zastupljenog pečenog mesa i peciva. Taj minimum je srušen kada je potraga za okusom otišla u jeftinije varijante te dodavanje kečapa i majoneze. Stoga je potrebno ogoliti nezdrave dodatke kako bi se približili onom početnom minimumu kompromisa omjera zdravih i po zdravlje luksuznih sastojaka”, savjetuje nutricionist Branimir Dolibašić.

Kako bi hamburger bio zdrav izbor, izbjegavajte majonezu (kalorijska bomba), kečap (krcat je šećerima), topljeni sir (često sadrže dodane hidrogenirane masti) i bijelo pecivo, a birajte umak od rajčice, senf, svježi luk, svježu rajčicu, integralni ili proteinski kruh sa sjemenkama, maslinovo ulje i zelenu salatu. Ako hamburgeru želite dodati sir, bolji izbor bi bila mozzarela, dalmatinski sir, lički škripavac ili obrani skuta sir.

“Bijelo pecivo posuto s par sjemenki sezama dođe kao prehrambena golotinja i smokvin list da je pokrije. Sve znamo o bijeloj pustoši i tu postoji veliki prostor za popravak nutritivnog profila. Odličan izbor bi bio proteinski večernji kruh, koji u originalu sadrži dosta sjemenki, mekan je i prozračan poput bijelog peciva, a sadrži visok udio proteina, što znači da može smanjiti veličinu mesne pljeskavice za isti nutritivni profil. Dobar izbor su i druge vrste integralnog kruha koje nisu sasvim tvrde”, savjetovao je nutricionist Dolibašić.

Umjesto miješanog junećeg i svinjskog mljevenog mesa za pljeskavicu dajte prednost puretini ili čistoj junetini. Nekima odgovara i konjsko meso, jer sadrži malo masti, ali ima svojstven okus.

“Umjesto majoneze dodatni zadovoljavajući osjećaj masnog (napomena – pet je osnovnih okusa – slatko, slano, gorko, ljuto, umami) može ostvariti maslinovo ulje sa začinskim travama ili pesto umak. Dobra alternativa je također ajvar bez ulja, šalša ili sušena rajčica u maslinovom ulju”, tvrdi nutricionist Branimir Dolibašić.

Svakako pojačajte udio zelene salate u hamburgeru i kombinirajte je uz potočarku, mladi špinat, radič i matovilac, jer svaki ovaj dodatak može na svoj način obogatiti sadržaj vitamina, minerala i vlakana za lakšu probavu hamburgera.

Jedan od mogućih recepata za zdrav hamburger:

Proteinski posni hamburger :


  • dvije šnite Originalnog Proteinskog večernjeg kruha
  • jedna rajčica
  • pola poriluka
  • deset grama rikole
  • četiri masline
  • žličica pesto umaka
  • 30 grama mozzarella sira
  • šest listova bosiljka
  • 85 grama juneća posna pljeskavica
  • tri lista zelene salate

Tekst:K. Pužar/ ordinacija.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close