VijestiZdravlje

Znate li koje zdrave namirnice ne smijemo jesti zajedno?

I zdrave namirnice mogu biti loše za naš organizam ako ih kombiniramo na pogrešan način. Otkrijte koja vrsta hrane i pića sprječava apsorpciju minerala u organizam.


Špinat + mliječni proizvodi

Obožavate jesti kremasti špinat? Nemojte ga miješati s mliječnim proizvodima. Loša vijest glasi da oksalati koji se nalaze u, primjerice, špinatu i blitvi sprječavaju apsorpciju kalcija u organizam. Nedostaje li vam toga minerala u organizmu, omiljenu ‘zelenjavu’ radije napravite s kokosovim mlijekom ili tek s nešto maslinovog ulja i češnjaka.

Grahorice + crveno vino

Ako patite od manjka željeza, izbjegavajte piti vino, vruću čokoladu ili kavu dok jedete grah, zeleno lisnato povrće ili cjelovite žitarice. ‘Tanini koji se nalaze u vinu, čokoladi i kavi sprječavaju apsorpciju ovog važnog minerala u organizmu,’ ističe nutricionistica Sara Haas.

Orašasti plodovi + soja

Ako bazirate svoju prehranu na prehrani biljnog porijekla, pripazite kada tofu kombinirate s indijskim oraščićima ili sezamovim sjemenkama. Fitati koji se mogu naći u orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama mogu spriječiti apsorpciju željeza u organizam. Nemojte zato ove namirnice jesti s veganskim izvorima željeza poput tofua ili drugih proizvoda od soje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: zadovoljna.dnevnik.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close