VijestiLifestyle

Zbog raseljavanja ljudi došlo do pada populacije bijelih roda

Zabrinjavajući trend pada populacije bijelih roda bilježi se ove godine na području Karlovačke županije i dovodi u izravnu vezu s raseljavanjem ljudi, zbog kojega je i manje obrađene zemlje i pokošenih površina na kojima se roda hrani.

Županijska Javna ustanova Natura viva u srijedu je, povodom Međunarodnog dana bijele rode 24. kolovoza, priopćila da je broj mladunaca ove godine pao na 53 s prošlogodišnjih 89, a 2017. je bilo prebrojeno rekordnih 110 unatrag devet godina koliko traje promatranje bijele rode na području Karlovačke županije.

U gnijezdima je uglavnom zabilježen jedan do dva mladunca, s iznimkom područja Rečice i Šišljavića gdje su u prosjeku zabilježena dva do tri mladunca po gnijezdu. Od 2010. godine broj aktivnih gnijezda bijele rode ne pada ispod 40, prošle godine iznimno 39, ali pada broj mladunaca u njima.

Razlog se pripisuje činjenici da se smanjio broj mladih ljudi, odnosno da je raseljavanje stanovništva rezultiralo s manje obrađivane zemlje i manje pokošenih površina, pa odrasla bijela roda nema dovoljno hrane da nahrani troje do petero mladunaca.

Više na rtl.hr.

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close