Tehnologija

Zbog lažnih profila moguće i zatvorske kazne

Zlostavljanje na internetu, ponižavanje i vrijeđanje veliki su problem s kojim brojni internetski korisnici često imaju problema, pri čemu zlostavljači često prolaze bez ikakvih kazni jer ih žrtve ne prijavljuju, odnosno zato što su skriveni iza lažnih profila.


U Velikoj Britaniji odlučili su krenuti u borbu s trolovima i zlostavljačima te su iz Crown Prosecution Servicea (CPS) objavili nove smjernice vezane uz zlostavljanje putem interneta koje su u ‘skladu s novim i sve češćim načinima zlostavljanja’ te bi u budućnosti osobe koje naprave lažne online profile s namjerom zlostavljanja, ponižavanja i trolanja mogle kazneno odgovarati.

Zlostavljanje putem interneta je kukavičluk i može ostaviti veliki trag na žrtvama, a napadači koji koriste lažne profile i pokreću internetske stranice pod lažnim imenima često misle da su nedodirljivi.

Ipak, kako napominju na Digital Trendsu, usprkos lažnim imenima i profilima, svi oni ostavljaju digitalni trag kojeg je moguće pratiti tako da se njihov pravi identitet ipak može otkriti pa mogu odgovarati za ono što su napravili. Također, nova pravila odnosit će se i na korisnike koji otvore profil s imenom žrtve i objavljuju informacije na način da ljudi pomisle da je zaista riječ o osobi pod čijim je imenom profil otvoren, a ne o prevarantima i lažnim profilima. Iako i Facebook i Twitter imaju alate koji im pomažu u pronalaženju i gašenju takvih lažnih profila u kojima se korisnici predstavljaju pod identitetom drugih osoba, procijenjeno je da je skoro 25 posto internetskih korisnika do sada imalo problema sa zlostavljanjem na internetu.

Pročitajte više na zimo.dnevnik.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close