LokalnaPolitikaIzdvojeno

Završna konferencija projekta Fearless Velebit

PREDSTAVLJENI SU REZULTATI STRATEŠKOG PROJEKTA ČIJI SU KORISNIK HRVATSKE ŠUME

U Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću, 26.travnja, održana je Završna konferencija projekta „Fearless Velebit“ čiji su korisnik Hrvatske šume d.o.o., a Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite partner na projektu.


Projekt Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit vrijedan je 34 milijuna eura od čega 85 % ili 29 milijuna eura čine bespovratna sredstva Europske unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projektom je razminirano 1.645,26 ha šuma i šumskog zemljišta, te je na projektnom području pronađeno i uništeno 2177 eksplozivnih ostataka rata.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić rekao je da za projekt Fearless Velebit da je „vrlo značajan i perspektivan“ te zaslužuje posebno posebnu pažnju zbog impozantne veličine i ljepote Velebita. Napomenuo je da je ovaj projekt jedan od četiri strateška projekta sufinanciranih sredstvima EU vrijednih 177 milijuna eura, a koje provode Hrvatske šume. Ovim strateškim projektima sufinanciranim razminirano je preko 6000 hektara šumskih područja. Svi projekti koje se provode idu ka unaprjeđenju ruralnih područja i Hrvatske šume tu žele biti lider – naglasio je Dujić prilikom otvaranja završne konferencije

Projektno područje nalazi se na području Parka prirode Velebit, 1.597,53 ha i na području Nacionalnog parka Paklenica 77,90 ha. Projektnim aktivnostima Hrvatskih šuma poboljšana je protupožarna infrastruktura u ovim zaštićenim područjima koji su dio europske ekološke mreže Natura 2000. Ovaj ostvareni projektni cilj izravno doprinosi boljoj zaštiti šuma od požara i ujedno boljoj zaštiti bioraznolikosti.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo je da će kroz obnovu šumskog zemljišta, koje je u naravi travnjačko stanište, te rekonstrukciju protupožarne infrastrukture omogućiti obnova ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić izjavio je da projekt Fearless Velebit oslikava vrlo važan strateški cilj, a to je Hrvatska bez mina. Projektnom timu se zahvalio riječima „Učinili ste ovaj kraj sigurnijim mjestom za život.“

Ovim riječima ministar je obuhvatio i sam krajnji cilj svih projekata koje provode Hrvatske šume, a to je da osim aspekta zaštite prirode i šumarstva projekt je doprinosi i poboljšanju kvalitete života na području provedbe.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close