Završeno je detaljno istraživanje biljnog i životinjskog svijeta na području Grabovače

Tena Brnad

 Nakon tromjesečnog istraživanja provedenog 2014. godine, završen je izvještaj koji nas vodi u svijet prirode prepune biljaka i životinja za koje možda neki od nas nisu niti znali da postoje na području oko i u rijeci Lici te u mnogim špiljama.


Zasluge za to idu vrijednoj Udruzi studenata biologije (BIUS) i njihovim mnogim suradnicima na ovom vrijednom projektu. Hvalevrijedno terensko istraživanje ovih studenata istražilo je sve segmente koji su im dostupni na ovome području, a popis je poprilično dugačak. Istražili su floru i faunu, ekološko stanje rijeke Like, špilje, gljive, šišmiše, rakove, leptire, vodozemce i gmazove, beskralježnjake, ribe, sisavce…

Na projektu je sudjelovalo 126 osoba, uz 88 članova BIUS-a pridružio im se 21 vanjski suradnik te 15 stranih studenata. Projekt je prošle akademske godine nagrađen Posebnom rektorovom nagradom za izuzetna studentska ostvarenja, a cilj mu je bio, između ostaloga, prikupiti podatke o bioraznolikosti, kvalificirati vrste specifične za određen tip staništa kako bi se uspostavili povoljni uvjeti za rijetke ili ugrožene vrste.

Detaljno su navedene sve vrste biljaka i životinja, neke od njih na listi su strogo zaštićenih vrsta, no neke i na listi ugroženih vrsta poput vretenaca (beskralježnjak), leptira, šišmiša i žaba.

Pročitajte više na lika-express.hr


Foto: arhiva

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u