VijestiGrad ZagrebZdravlje

Zavod “Dr. Andrija Štampar” poziva roditelje da cijepe adolescente protiv HPV-a

Zagrebački Zavod za javno zdravstvo pozvao je roditelje da cijepe svoje adolescente protiv humanog papiloma virusa (HPV) i tako spriječe obolijevanje od raka vrata maternice, zloćudne bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj umre više od sto žena.


Cijepljenje protiv HPV-a je besplatno i neobavezno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, no interes za cijepljenje još uvijek je nizak, a procijepljenost niska.

Interes za cijepljenje prošle je školske godine (2017./2018.) povećan za 13 posto, no procijepljenost je i dalje na niskoj razini zbog strahova i predrasuda koji postoje u javnosti, rekla je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Mirela Šentija Knežević na konferenciji za novinare.

Konferenciju su zajednički održali zagrebački gradski uredi za zdravstvo i obrazovanje, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”s ciljem osvještavanja javnosti o mogućnostima zaštite od raka vrata maternice, koji je u svijetu drugi najčešći rak u žena.

Istaknuto je kako je to jedina vrsta raka za koju postoji cjepivo te je dokazano da ono u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja te predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih postignuća.

Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 odgovorno je za nastanak više od 99 posto raka vrata maternice, više od 80 posto raka anusa, više od 60 posto raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20 posto raka u usnoj šupljini.

 Tijekom jedanaest godina provedbe programa cijepljenja protiv HPV-a  u Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovnih škola, rekla je Šentija Knežević.

Istaknuvši važnost otklanjanja straha i predrasuda od cijepljenja, pozvala je sve roditelje da se odazovu i cijepe svoju djecu s ciljem maksimalnog smanjenja smrtnosti od bolesti koja se može spriječiti.

Najčešći je strah od nuspojava cjepiva, no postojeća su cjepiva pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcija HPV-om, ustvrdila je zamjenica ravnatelja gradskog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

Podršku Programu pružila je i Dunja Skoko Poljak u ime Ministarstva zdravstva, naglasivši važnost educiranja građana kako bi se Hrvatska po procijepljenosti približila razvijenim zemljama EU, gdje je postotak odaziva građana na cijepljenje puno veći. Tako je u Velikoj Britaniji i Danskoj odaziv na cijepljenje 80 posto, a u Portugalu 85 posto.

O važnosti primanja cjepiva protiv infekcije HPV-om u adolescentnoj dobi govorila je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti.

Cijepljenje se provodi devetovalentnim cjepivom koje pruža gotovo stopostotnu zaštitu od sedam najčešćih genotipova koji uzrokuju rak vrata maternice. Ako se počne s cijepljenjem prije 15. rođendana, dovoljne su samo dvije doze cjepiva u razmaku od šest mjeseci.  Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme, najsigurnija je metoda za bolesti povezane s HPV-om, naglasila je Šitum.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close