NacionalnaZdravljePolitikaIzdvojeno

Zatvaraju se kafići i obustavljaju svadbe, okupljanja do 22 sata, na misi 25 vjernika

NOVE MJERE

Nakon što je u podne održana sjednica Vlade premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vladi oko 14 sati održat će konferenciju za medije na kojoj će predstaviti nove, strože mjere, za suzbijanje širenja koronavirusa.


Planirane mjere stupaju na snagu u subotu, 28. studenog, trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo uoči Božića omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa. S današnjim brojevima, iznad 4.000 novozaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere”, rekao je na sjednici Vlade Plenković.

Broj dnevno zaraženih danas je nažalsot premašio 4000 i zato ćemo predstaviti novi paket mjera”, rekao je Plenković.

Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen pogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno”, rekao je premijer.

“Premda su brojevi sporije rasli, nisu počeli padati. procjene je bilo teško davati ako se ne budemo svi pridržavali mjera jer je osobna odgovornost najučinkovitija. Naglašavao sam da o nama samima ovisi hoćemo li spasiti živote i zadržati radna mjesta i da se situacija može pogoršati ako se nećemo pridržavati mjera“, kazao je.

Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne”, kazao je premijer.

Naglasio je da i neovisno o novi mjerama dinamika zaraze opet ovisi o svakome od građana: “Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, slično je svugdje u svijetu. Na devet hospitaliziranih jedna će osoba preminuti.

Prmijer je apelirao na sve da nose maske i da se ne rukuju i izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan, kao i da prozračuju prostore. Naglasio je da se moraju provoditi mjere, testirati, čuvati zdravstveni sustav i pripremiti se za distribuciju cjepiva.

Plenković predstavlja mjere:

– zabrana javnih događaja s više od 25 osoba

– privatna okupljanja najviše deset osoba

– obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu

– javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h

– obustavljaju se svadbe

– na pogrebima može biti najviše 25 osoba

– obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina

– na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine

– maksimalna popunjenost 40 posto u javnom prijevozu

– vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu

– na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru, obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora

– ograničenje za pekare je do 22 sata

– zabrana prodaje alkohola od 22 sata

– zabranjeni su sajmovi i kladionice

– autoškole – teoretski dio nastave isključivo online

– obustavlja se rad restorana i kafića, osim u hotelima

– dostava je dopuštena

– zatvaraju se teretane i sportski centri

– nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove.

– nema dječjih igraonica, nema plesnih škola

– u kinu nema konzumacije hrane

– preporučuje se da mise budu online, u ckrvi na misi smije biti 25 vjernika

– škole stranih jezika mogu biti samo online

Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca, ako se do tada broj zaraženih spusti, dio mjera će se ukinuti, u protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi.

‘Mi smo protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata”, rekao je Plenković dodavši da COVID-19 mijenja način našega života.

“Moramo promijeniti naš životni stil kako bismo zaštitili zdravlje”, istaknuo je.

Cilj je održati zdravstveni sustav, a pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere”, kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je da smo u prošlom tjednu imali porast od 15 posto. Tjedan ranije je bilo 7, a prije toga 4,4 posto.

“Incidencija nam je među najvećima u Europi, po mortalitetu smo u sredini – na 13. mjestu. Nažalost imamo i veliki broj umrlih. Situacija je zabrinjavajuća. Broj ljudi u bolnicama i na respiratorima nam raste, raste i broj umrlih. Epidemiološka situacija nam je zabrinjavajuća”, rekao je Capak.

Naglasio je kako je najvažnije smanjiti intenzitet kontakata.

Smanjio se intenzitet rasta novozaraženih, ali snimo spustili trend prema dolje. Proteklih dana imamo povećani rast i to moramo okrenuti u korist smanjenja dinamike zaraze”, rekao je premijer, a na novianrski upit misli li da smo zakasnili s mjerama naglasio je: “Naš je cilj, mi živimo u dva paralelna svemira. Postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli”.

Što se tiče antigenskih testova Capak je naglasio da brzi testovi imaju prednosti a to je lakoća izvođenja, brzina, jeftinoća. Imaju i mane, visoki broj lažno negativnih.

Ići ćemo u veliku primjenu antigenskih testova, koristit ćemo ih samo kod simptomatskih pacijenata.

“Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenh djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati”, kazao je Capak.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Vlada Republike Hrvatske

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close