Politika

Zastupnici Europskog parlamenta nisu dužni objaviti detalje o troškovima

Zastupnici Europskog parlamenta nisu dužni objaviti detalje o tome kako troše mjesečnu naknadu koju primaju za troškove ureda, odlučio je Sud EU-a u utorak.


Slučaj je izašao na vidjelo 2015., kada je skupina istraživačkih novinara zatražila pristup dokumentaciji o tome kako zastupnici troše dodijeljena sredstva. Nakon što je Europski parlament odbio iznijeti takve podatke, slučaj je dospio na Sud EU-a.

Zastupnicima je mjesečno dodijeljeno 4416 eura za opće troškove, stoji na internetskim stranicama parlamenta.

Sud je odlučio kako bi, bez obzira na to što su zastupnici u javnoj službi, objavljivanje takvih podataka moglo otkriti i neke osobne informacije, što bi kršilo europske zakone o zaštiti osobnih podataka.

Moguće rješenje bilo bi uklanjanje osobnih podataka iz javnog troškovnika no to bi, prema zaključku Suda, predstavljalo “velik administrativni teret”.

Kritičari su izrazili zabrinutost oko načina na koji se troši novac poreznih obveznika EU-a. Odbor za proračun parlamenta u ožujku je iznio podatke prema kojima su zastupnici krajnje desnice u 2016. potrošili više od 400,000 eura na šampanjac, bogate obroke te raskošne poklone.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close