Zdravlje

Zašto zimi ne bismo trebali jesti šparoge, rajčice i kukuruz

Zahvaljujući brzom transportu i novim sistemima skladištenja svježe voće i povrće moguće je kupiti tijekom cijele godine. No to ne znači da biste trebali jesti baš sve što nađete na policama trgovina.


Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih tvari,’ kaže Elizabeth Somer, autorica knjige ‘Eat Your Way to Happiness’. Upravo zato prehranu bismo trebali temeljiti na svježim namirnicama iz okoliša, a izbjegavati onu koja nije ‘u sezoni’.

1. Šparoge
Šparoge se mogu naći u trgovinama gotovo cijele godine, ali su najbolje u proljećekad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske šparoge dolaze iz zemalja Latinske Amerike, te su vrlo ‘drvenaste’ i bez okusa.Umjesto toga odaberite:
Prokulice pripadaju porodici krstašica, prepune su vitamina C koje jačaju imunitet te vitamina K koje osnažuju kosti. Najbolje ih je sljubiti s domaćom slaninom.2. Breskve
Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon kolovoza, teško ih je naći u trgovinama. Ako vas s polica trgovina ipak dočeka ovo ‘dlakavo’ voće, vjerojatno je tu došlo iz Južne Amerike.

Umjesto toga odaberite:
Citrusno voće poput naranči, koje je prepuno slatko-kiselog soka, te drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

3. Svježi grašak
Slatko i podatno zrnje graška je proljetna poslastica, koje se smatra jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tijekom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti grašak iz škrinje, koji je ubran u jeku sezone, te ima okus najbliži ‘pravoj’ stvari.

4. Klip kukuruza

Jesti kuhani ili pečeni kukuruz je bolje od grickanja čipsa. No svježi klipovi u zimskim mjesecima su daleko od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja.

Umjesto toga odaberite:
Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.

5. Jagode

Nađite li na jagode tijekom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajalo u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive tvari su nestale tijekom dugotrajnog skladištenja.

Umjesto toga odaberite:
Smrznuto šumsko voće ubrano je tijekom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinira u pripremi pečenih slastica poput pita i savijača.

Smrznute borovnice su zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.
Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close