Zdravlje

Zašto voda stajanjem mijenja okus?

Da li ste ikada prije spavanja stavili čašu vode pored kreveta u slučaju da ako tijekom noći budete žedni ne morate ustajati i hodati do kuhinje? Je li vam se učinilo da ima čudan okus ujutro?


Ne brinite, nije vam se učinilo, upravo to se i dogodilo. Naime, kemijske promjene koje se događaju noću mogu promijeniti okus vode, čineći je lagano kiselom.

Ali ne brinite, ove promjene nisu opasne osim ako niste školjka. Zbog ovih promjena voda u bocama ima otisnut datum trajanja. Voda sama po sebi ne sadrži bjelančevine ni šećere tako da je mikroorganizmi ne razgrađuju kako rade sa drugom hranom pa vodi ne istječe rok trajanja na isti način. Kemijski sastav vode se ne mijenja kada je noću ostavljena vani, ali ona će iz zraka upiti nešto ugljičnog dioksida. Rezultat toga je nastanak male količine ugljične kiseline.

Kiselost vode u oceanima polagano razgrađuje kućicu raka

Nešto ugljične kiseline će izgubiti proton ili dva formirajući karbonat ili bikarbonat. To smanjuje PH vode čineći je lagano kiselom što joj mijenja okus. Da li to znači da nije sigurna? Vjerojatno ne. To možda nije toliko važno za čašu vode kod kreveta, ali za vode u oceanima, svakako jest.

Ugljična kiselina stvara 4 milijuna puta više bikarbonata nego karbonata, a školjke koriste ugljik za izgradnju svojih kućica, znači ostaje im manje ugljika na raspolaganju. Ova lagano jača kiselost voda, osim toga, može polagano razgrađivati kućicu raka i drugih morskih stvorenja.

Razina kiselosti raste od industrijske revolucije

Globalne razine kiselosti u svjetskim oceanima su narasle od industrijske revolucije, zbog viška ugljika u zraku. Malo povećanje kiselosti u čaši vode koju ste spremili za noć neće vam naškoditi, ali voda koja je izložena zraku dulji vremenski period, danima, biti će izložena bakterijama.

Ako voda u posudi predugo stoji to može dovesti do rasta algi i larvi komaraca. To je razlog zašto mornari na dugim putovanjima piju rum ili pivo, alkoholna pića gdje alkohol štiti od mikroorganizama koji mogu rasti u pitkoj vodi.

Što se tiče vode u boci, može biti sigurna neograničeno dugo vremena dok je uskladištena propisno. Plastika je sama po sebi lagano propusna, što znači da ne bi smjela biti spremljena pokraj opasnih kemikalija. Neke vrste plastike otpuštaju bisfenol A, koji utječe na hormone ako se voda zgrije zato ne bi smjele biti izlagane direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Iako se voda ne kvari tijekom vremena, plastična boca može malo promijeniti okus vode pa zbog toga proizvođači stavljaju na boce rok trajanja.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close