Zdravlje

Zašto je važno izuvati se prije ulaska u kuću?

U mnogim kulturama običaj je izuti se prije ulaska u svoj ili tuđi dom. U našim krajevima to nije toliko običaj koliko navika koju ne prakticiraju baš svi. Neki ne vide problem u hodanju po kući u cipelama, ali možda se predomisle i shvate kako rade veliku grešku koja ih može stajati zdravlja, piše 24sata


Naime, znanstvenici Sveučilišta Houston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile, ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti. Ova bakterija inače uglavnom preživljava u zahodima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, kemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Znanstvenici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i tjednima. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja pužu po podu, piše The Open Mind.

Više na 24sata


 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close