VijestiZdravlje

Zašto je važno analizirati svinjsko meso na trihinelu?

Zadnji su dani studenoga, već godinama ti dani predstavljaju vrhunac svinjokolje. Tako je i ove godine. Isto tako već godinama, građani provjeravaju ispravnost mesa na trihinelozu.


Čini se da je to građanima već “ušlo u krv” jer redovito  nose meso na analizu kako bi u startu otklonili moguću opasnost. Drugim riječima bez obzira gdje ste nabavili meso pregledajte ga na trihinelozu. Radi se o teško iskorijenjivoj bolesti ukoliko se zarazite,  jer rok u kojemu lijekovi mogu pomoći je 48 sati, pri čemu je tanka linija između djelotvorne i toksične doze lijeka.

Što brojke govore provjerili smo kod dr.veterine Tomislava Rukavine.  Kaže nam da je u nekih desetak dana pregledano 800-tinjak uzoraka, od oko 2,400 koliko ih se očekuje. Nažalost broj uzoraka koji se donose u veterinarsku na analizu iz godine u godinu sve je manji. Ali ne zbog nemara ljudi već zbog toga što se svinje sve manje drže kod kuća,a sve se više kupuje gotovo meso.

Tako stanje vidi i Rukavina: ”Svake godine taj broj je sve manji i manji, što zbog platežne moći potrošača pa kupuju u trgovačkim centrima na rate,ali i zbog nemogućnosti okupljanja radne snage za tradicionalno kolinje po dvorištima. Više-manje kupuje se po trgovinskim centrima i klaonicama gdje je meso već pregledano“, kaže Rukavina i ističe da je prije 7,8 godina u sezoni bilo i više od 8,000 uzoraka. „Jednom kada se trihinela učahuri u mišiće, nema lijeka, jedino kirurški, zato donesite uzorke svinjetine na analizu kako bi izbjegli ikakvu mogućnost postojanja trihinele u njemu“, poručuje Rukavina.

Cijena jednog uzorka je 45 kuna, dostavljaju se uzorci ošita, a radi se metodom umjetne kuhinje. “Skupi se 30 uzoraka, simulira se prerada u želucu da se oslobodi trihinela iz čahure  i onda gledamo preko mikroskopa. Sama procedura traje oko 2 sata“, ističe Rukavina i dodaje  da dok traje kolinje veterinarska radi od 7 do 17 sati, petkom i subotom i do 18 sati. Naravno radi se i nedjeljom.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close