Zdravlje

Zašto bi trebali ići na posao biciklom?

Cijene bicikala su u rasponu od nekoliko stotina, do stotina tisuća kuna, no ako niste profesionalni biciklist, i ovi najjeftiniji će zadovoljiti vaše potrebe.


Dolaskom toplijih dana sve je više biciklista na ulicama. Mnogi svoja vozila zamjenjuju za dvokotačne ljubimce čime rade uslugu prvenstveno sebi i svojem zdravlju, a potom i svojem novčaniku, okolišu a posljedično i ljudima koji ih okružuju.

Stoga, ako još uvijek dvojite trebate li na posao krenuti biciklom, donosimo vam 10 razloga koji podupiru ovu tezu!

1. Jeftinije je od bilo kojeg drugog prijevoza

Cijene bicikala su u rasponu od nekoliko stotina, do stotina tisuća kuna, no ako niste profesionalni biciklist, i ovi najjeftiniji će zadovoljiti vaše potrebe. Također, popravci bicikla su rijetki i jeftini, a ako naučite zračnicu sami promijeniti, onda su zanemarivi. Prevedeno u cijene goriva ili mjesečne karte za javni prijevoz: već nakon par mjeseci vaša investicija će biti isplaćena.

2. Vozeći bicikl čuvate zrak, pločnike, vodu i svoj novčanik

Vožnja bicikla je pokazatelj vaše ekološke osviještenosti jer smanjujete količinu ispušnih plinova u zraku. Osim toga, čuvate ceste jer ih biciklom ne oštećujete kao što to čine motorna vozila. Također, eventualna oštećenja na biciklu ili kvarovi su jeftini za popravak te neusporedivi s cijenama popravaka motornih vozila.

3. Redovito pedaliranje skida kilograme i povoljno utječe na zdravlje

Redovna tjelesna aktivnost pozitivno utječe ne samo na zdravlje nego i na raspoloženje, a vožnja bicikla povećava potrošnju kalorija i pomaže u gubitku viška kilograma. Povećanje aerobnog kapaciteta, čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava i sprječava razvoj niza bolesti. Osim toga, vožnja bicikla na otvorenom je neusporedivo zanimljivija od pedaliranja na statičnim biciklima.

4. Parking za bicikl nikad nije problem

Ako na posao idete automobilom, najčešće gubite jako puno vremena na traženje parkinga. E pa s biciklom toga nema. Doslovno možete parkirati pred vrata, a neki bicikl unesu i u ured. Razvojem biciklističke infrastrukture sve je više parkirnih mjesta rezerviranih za bicikle, a u manjku takvih, bicikl uvijek možete vezati za stup, ogradu ili stablo.

5. Dok ostali čekaju ili hodaju, vi prolazite kroz gužvu

Iako ste na prvu možda pomislili drugačije, biciklom ćete prije stići na posao nego automobilom. Naime, izbjeći ćete gužvu, stajanje u kolonama ili prometne nesreće. Posebno zadovoljstvo je provući se između vozila koja nepomično stoje u gužvi.

6. Ujutro se razbudite, nakon posla opustite

Jutarnja vožnja na posao donosi nekoliko prednosti: do posla ćete se razbuditi, a dopamin koji se izlučuje uz tjelesnu aktivnost učinit će vas sretnijima i spremnijima za nove poslovne izazove. Vožnja kući će biti dobar način opuštanja od stresa na poslu te izvrstan prijelaz u slobodan dio dana.

7. Bicikl je izvrsna alternativa za automobil i kao prijevozno sredstvo za ljude bez dozvole

Ako nemate vozačku dozvolu i za hladnijih dana na posao idete javni prijevozom, tada je došlo vrijeme da gužvu iz autobusa ili tramvaja zamijenite slobodom i svježim zrakom koji vam omogućava bicikl. Osim na posao, svakako bicikl iskoristite i za odlaske na izlete u slobodno vrijeme.

8. U gradskoj vožnji na biciklu vježbate svoju koncentraciju i koordinaciju pokreta

Osim što je ugoda, vožnja biciklom zahtijeva i koncentraciju i koordinaciju. Prije svega, važno je da pazite da ne padnete, ali i da ne udarite u nekog drugog sudionika u prometu, ni biciklista, ni pješaka. Stoga, da biste smanjili opasnost od nezgoda, uvijek imajte ispravno zvonce, svjetlo i kočnice, te nosite zaštitnu kacigu i rukavice.

9. Vaša kondicija raste sa svakim prijeđenim kilometrom

Oni koji ne žele biciklom odlaziti na posao, najčešće se izgovaraju prevelikom udaljenošću, znojenjem ili vremenskim (ne) prilikama. No, ono što vam je prvog dana vožnje izgledalo kao vječnost uskoro postaje rutinski poduhvat koji vas veseli.

10. Sve isprike (predaleko je, oznojim se, hladno je) nemaju argumente

Jasno vam je da su isprike besmislene. Bicikl je zdravo, brzo, jeftino i ugodno prijevozno sredstvo, a kad se jednom zaljubite u vožnju biciklom ni kiša vam neće smetati. Svaki dan ćete imati više kondicije, a s više kondicije manje ćete se znojiti u jednako brzoj ili sporoj vožnji. U svakom slučaju, prilagodite odjeću svom tijelu i vremenskim prilikama i nosite majice od prirodnih materijala. A nakon samo par minuta pedaliranja, tijelo će se zagrijati pa vam sigurno neće biti hladno.

Izaberite svoj bicikl na www.bike.hr i uživajte u vožnji biciklom na posao!

Za ljubav je ponekad potreban samo – bicikl!


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: poslovni | Foto: chulawired

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close