Vijesti

Zašto toliko volimo sir?

Postoji dobar razlog zašto posežemo za još jednom kriškom sira. Ne, nismo samo proždrljivi, radi se o kemikaliji koja se zove kasein i koja je odgovorna što ne možemo prestati jesti sir.


Kaseina ima u mliječnim proizvodima i znanstvenici tvrde da je baš on kriv za aktivaciju opioidnih receptora u mozgu koji su odgovorni za ovisnosti.

Studija sa Sveučilišta Michigan proučavala je koja hrana djeluje kao droga. Ustanovljeno je da je pizza jedno od jela koje izaziva najveću ovisnost, u prvom redu zbog sira. Kako probavljamo hranu, kasein iz sira se raspada i oslobađa cijeli niz opijata koji se zovu kazomorfini. Neki znanstvenici vjeruju da je utjecaj sira tako snažan da ga zovu drogom iz mlijeka.

Godišnje pojedemo 15 kilograma sira

Studije su pokazale da se kazomorfini vežu za opioidne receptore koji kontroliraju bol i ovisnost u mozgu. Kazomorfini utječu na receptore dopamina i potiču ovisnost. Mlijeko ima malu količinu kaseina, ali za proizvodnju pola kilograma sira treba 4,5 litre mlijeka pa se količina kaseina bitno povećava jer kasein čini 80 posto bjelančevina u kravljem mlijeku.

Osoba prosječno pojede 15 kilograma sira godišnje što je poprilično. Problem je osobito ako se jede visokoprocesuirani sir koji znanstvenici zovu plastični sir. Studije na životinjama pokazale su da visokoprocesuirana hrana ili hrana sa dodanim mastima i rafiniranim ugljikohidratima, može potaknuti ovisnost o hrani.

Ljudi sa simptomima ovisnosti o hrani ili oni sa većim indeksom tjelesne mase imaju više problema sa visoko procesuiranom hranom. Ovo je prvi korak identificiranja određene hrane koja može potaknuti ovisnost. A to bi moglo pomoći pronalaženju efikasnijeg načina na koji se liječi pretilost. Nije baš tako jednostavno prestati jesti neku hranu, vjerojatnije je da bi liječenje trebalo biti na način na koji se pristupa i drugim ovisnostima, o pušenju, drogama i alkoholu.


Tekst: telegram.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close