Scena

Zašto svi žele posjetiti Van Goghov muzej u Amsterdamu?

Iako je danas jedan od najpoznatijih i najcijenjenijih slikara, za vrijeme svog života prodao je samo jednu sliku – “Crveni vinograd”.


Iako nisam baš neki poznavatelj umjetnosti, posebno slikarstva, nedavno sam imao prilike posjetiti slavni Van Goghov muzej u Amsterdamu. Moram priznati da me više fascinirala činjenica koliki milijuni vise na zidovima nego sama ljepota slika.

Ali što ja mogu, nisam baš umjetnički potkovan, a i da jesam teško da bih mogao razumjeti Van Goghovo “ludilo”. No unatoč svemu moram priznati da je muzej na mene ostavio dobar dojam, a svakome tko planira posjetiti Amsterdam preporučam da odvoji nekoliko sati vremena kako bi posjetio drugu po važnosti atrakciju u Amsterdamu.

Van Goghov muzej u Amsterdamu čuva najveću zbirku djela ovog, jednog od najpopularnijih, slikara. No uz slike, skice i pisma slavnog Van Gogha, muzej ujedno posjeduje i mnoge djela njegovih suvremenjaka, koji su utjecali na njegovo djelo, ili on na njihovo.

Posjetitelji svoj posjet muzeju započinju u sobi u kojoj se nalazi 12 autoportreta umjetnika. Nakon te sobe uspinjete se do prvog kata gdje se nalaze slavne slike poput “Ljudi koji jedu krumpire”. Glavnina izloženih radova je iz visoko produktivnih, problematičnih, godina koje je proveo na jugu Francuske i sve do nekoliko mjeseci prije nego što je počinio samoubojstvo u Auvers-sur-Oise u srpnju 1890. godine.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close