Kultura

Zašto slavimo blagdan Svetog Stjepana?

Sveti Stjepan, dan u narodu poznati i kao Štefanje ili Stipanovo pada na dan nakon Božića, 26. prosinca. U našoj je zemlji taj dan državni blagdan kao i u nizu drugih država, piše 24sata


Sveti Stjepan je prvi kršćanski mučenik i zbog toga je njegov blagdan vrlo važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostolima, koji je naviještao evanđelje gdje god i kad god je mogao. Kao đakonu, zaduženja su mu bila i da nosi euharistiju bolesnima i utamničenima.

Jednog je dana predbacio starim Židovima što su progonili proroke i ubili Krista, a oni nisu mogli podnijeti da im netko čita bukvicu i poučava u onome u čemu su oni bili stručnjaci pa su ga radi toga osudili na bogohuljenje, izveli iz grada i kamenovali. Umro je od posljedica kamenovanja, a u trenucima smrti govorio je: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”.

Sveti Stjepan se odrekao svog života i svega što je imao zbog Isusa jer je ono što Isusov put nudi njemu je bilo daleko fascinantnije i ljepše od svjetovnog života.

Ovaj Prvomučenik i svetac tako nam pokazuje da postoje ljudi koji su spremni umrijeti za ideale i vrednote te da im je vrlina važnija od života.

Na današnji dan se zapravo klanjamo i slavimo “malog” čovjeka koji je umro za velike ideale, za istinu Isusa Krista.

Blagdan sv. Stjepana slavi se 26. prosinca od 380. godine. Smatra se najbližim Kristu, malom Isusu, a njegovim blagdanom se ističe i Isusova žrtva koju će kasnije podnijeti na Kalvariji za spas čovječanstva.

Sveti Stjepan je zaštitnik đakona te simbol oprosta i borbe protiv nepravde.

Na njegov blagdan je ujedno i imendan svim Stjepanima, Stipama, Šteficama, Štefanijama…

Donosi 24sata.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close