Film i TV

Zašto su Pikachu, Simpsoni i Spužva Bob Skockani žute boje?

Kad malo bolje razmislimo, većina naših omiljenih crtanih likova je žute boje. Od Simpsona, preko Spužve Boba Skockanog, Pikachua, do Minionsa i ptičice Tweety, piše 24sata.hr


Prvi razlog je teorija boja, s kontrastima boje prema boji, svijetlo – tamno, toplo – hladno… Najjači je kontrast čistih boja prvog reda žuto – crveno – plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen. Narančasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj kromatskoj vrijednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.
Također, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dvije svjetlosti obojane komplementarnim bojama pomiješane daju bijelu svijetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomiješane poništavaju jedna drugu.

Drugi razlog je RGB model boja. O čemu je riječ? Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje – crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue). Miješanjem te tri boje dobivaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svjetlosni model miješanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvjesno reagiraju. Dokazano je da različito reagiramo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepozna žutu.

Donosi 24sata.hr

https://youtu.be/i-7H10zweVU


 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close