VijestiZdravlje

Zašto se počinjemo debljati oko struka nakon 30. godine života?

Prema posljednjim istraživanjima, ljudima srednjih godina zaista je teže izgubiti naslage oko trbuha, i muškarcima i ženama. Čak i oni koji su u mladosti bili mršavi, u srednjim godinama mogu se drastično proširiti, piše 24sata.hr.


Hormoni sve diktiraju

Dolaskom u tridesete godine života, razina hormona u tijelu pada. To je razlog zašto i metabolizam počinje sporije raditi, a što on sporije radi, ljudi se više debljaju. Naime, tada se sagorijeva manje energije i pohranjuje više masnoća u tijelu.

Istraživači su otkrili da to kod prosječnog muškarca i žene uzrokuje dodatnih 450 do 900 grama svake godine, i to u dobi od 35. do 55. godine života.

Situacija kod muškaraca

Visoka razina testosterona odgovorna je za održavanje vitkog i mišićavog izgleda kada su mlađi. To se događa zato što taj muški hormon veže masno tkivo i izbacuje ga iz tijela te se ne gomila oko struka. Također, pomaže pri izgrađivanju mišića, ubrzava metabolizam i smanjuje rizik od pojave dijabetesa jer održava osjetljivost na inzulin.

Nakon 30. godine razina testosterona se prirodno počinje smanjivati za otprilike jedan posto godišnje. To pak potiče tijelo da pohranjuje masti, posebno na području trbuha, što nije samo estetski problem već i zdravstveni jer povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Situacija kod žena

Žensko tijelu ima nježnu ravnotežu progesterona i estrogena tijekom plodnog razdoblja života. Poznato je da viša razina estrogena povećava nastanak masnog tkiva. Kod mlađih žena razina oba hormona je podjednaka. Ali, od 35. godine života razine oba hormona se smanjuju, što u konačnici vodi do menopauze. Međutim, razina progesterona se smanjuje brže što uzrokuje formiranje masnih naslaga oko struka.

Više na 24sata.hr

 


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close