Zdravlje

Zašto se osjećamo neraspoloženo kad pada kiša?

Da li ste se ikada zapitali zašto se osjećate tako umorno, turobno, pospano, depresivno ili melankonično kada pada kiša, ili kada je dan jednostavno siv i tmuran, odnosno kada je oblačno? Čak i ako ne osjećate neku od ovih ‘težih’ emocija, u ovakvim danima vam se ipak makar ponekad dogodi da vam bude malo dosadno odnosno da poželite samo ljenčariti i biti ostavljeni na miru.


Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utječu na vaše raspoloženje – sasvim je sigurno da niste jedini na svijetu. Loše raspoloženje izazvano lošim vremenom je toliko uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija (ili Seasonal affective disorder (SAD)).

Serotonin i Melatonin

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje u toku kišnih dana odgovorna su dva hormona: Serotonin i Melatonin.

Serotonin je kemikalija koja nam pruža opći osjećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je razina serotonina niska, veće su šanse da ćemo se osjećati pospanim, umornim, i generalno loše raspoloženim.

Melatonin je, s druge strane, kemikalija koja nam pruža osjećaj pospanosti. Kada naše oči detektiraju tamu, one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina, koji inače služi u tijelu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom ‘sivih i tmurnih’ dana još uvijek proučava, iako se generalno vjeruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže raspoloženje, kada oči primijete svjetlo, a melatonin, koji nas uspava, kada primijete tamu.

Kada je nebo vedro, spavamo duže i bolje

Iako nam se može učiniti da spavamo bolje i duže kada je oblačno, kišovito ili  tmurno vrijeme, znanstvenici tvrde da ipak spavamo bolje kada je nebo vedro.

Istraživači sa Univerziteta u Rochesteru u New Yorku proveli su istraživanje koja je uključilo 43 sudionika koji su vodili ‘dnevnike spavanja’ 105 dana. Istraživači su zatim usporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su sudionici spavali mnogo bolje i duže kada je vani bilo vedro nebo.


Tekst: pixelizam.com

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close