Zdravlje

Zašto se nakon jela osjećamo umorno?

Osjećate li se umorno nakon ručka? Pojedine muči i grižnja savjest da je taj osjećaj umora prisutan zbog toga što su puno jeli. Izgleda da crijevne bakterije imaju nešto sa našim osjećajem sitosti, tvrde znanstvenici.


Naime, znanstvenici smatraju da crijeva određuju apetit i diktiraju koliko ćemo jesti, piše Irish Examiner. Nova studija sugerira da crijevne bakterije znaju kada im je dosta hrane i šalju kemijske signale u mozak javljajući da smo siti.

Ova istraživanja rađena su na štakorima i miševima, a pokazuju da i životinje i ljudi imaju vrlo bliske odnose sa mikrobima koji nastanjuju njihov probavni trakt.

Bakterije psihološki sudjeluju u regulaciji apetita

Voditelj studije, doktor Sergui Fetissov sa francuskog Rouen Universityja kaže da njihovo istraživanje pokazuje da bakterija psihološki sudjeluje u regulaciji apetita jer odmah nakon što su primile dovoljno hranjivih tvari, bakterije se multipliciraju i stimuliraju otpuštanje hormona sitosti iz crijeva. Dodatno, mikrobiom crijeva proizvodi proteine koji mogu biti prisutni u krvi dulje vremena i modulirati putove u mozgu.

Studija je objavljena u časopisu Cell Matabolism, a fokusirala se na Escherichiju coli, bakteriju koja normalno živi, bez da je štetna, u crijevima sisavaca i ptica. Iako neke vrste E. coli mogu izazvati trovanje hranom, od ovih podstanara imamo koristi jer drže podalje druge štetne bakterije.

Tim doktora Fetissova ustanovio je da 20 minuta poslije konzumiranja hranjivih tvari i multipliciranja, E. coli u crijevima počinje proizvoditi druge vrste proteina prije unosa hrane.

Otpuštanje proteina sitosti

Isto vrijeme potrebno je da se osoba nakon jela počne osjećati sito i umorno, a to nikako nije podudarnost. “Proteini sitosti” koje bakterija otpušta pokazali su da oni stimuliraju otpuštanje YY peptida, hormona vezanog uz sitost. “Gladni proteini” koji se proizvode prije jela nemaju taj učinak.

Studija pokazuje da proteini koje stvara E. coli možda koriste iste molekularne puteve kojima tijelo signalizira sitost, a sada je potrebno ustanoviti kako promijenjen mikrobiom crijeva utječe na apetit.


Tekst: telegram.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close