Zdravlje

Zašto se budimo umorni?

Spavali ste, možda čak i dulje no obično, ali ipak se budite kako da ste tek oka sklopili. Osjećate se kao da vas je pregazio kamion, no ne znate ni zašto, a još manje kako si pomoći. Brojna su moguća objašnjenja, od promjene vremena i pretople sobe, preko apneje i ljubimca na krevetu, sve do poremećaja rada štitnjače, no najčešći krivac je inercija sna.


“Dok spavamo, mozak izmjenjuje nekoliko faza – nonREM (non rapid eye movement), sporovalno spavanje, i REM. Iako spavamo, naš mozak je itekako aktivan u REM fazi i prilično aktivan u nonREM fazi.

Najčešće se budimo u nonREM fazi. Kako mozak već radi, nije teško prebaciti se u svjesno stanje” objašnjava prof. dr. sci. Michael Decker, specijalist za spavanje.

No mozak je posve neaktivan u fazi sporovalnog spavanja, što drastično smanjuje svijest i reakcije na podražaje. Ako smo u toj fazi kada zazvoni alarm, mozak će se mučiti kako bi došao svijesti.

“Inercija sna označava vrijeme koje je potrebno mozgu da aktivira područja koja nas drže budnima. Može trajati sat pa čak i četiri sata” objašnjava dr. Decker.

 


 

Tekst: magazin.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close