AutomotoVijesti

Zašto se autobusi u Hrvatskoj tako često kvare?

Nerijetko proteklih dana i tjedana možemo vidjeti pokvarene autobuse, ali i one koji su se tijekom vožnje zapalili i nerijetko ugrozili ljudske živote.


Gore, prevrću se, kvare se, a tragediju su nebrojeno puta diljem Hrvatske izbjegla djeca koja su se vozila do škole, na turnir ili izlet. Stručnjaci kažu – štedi se na tehničkom održavanju vozila.

”Ako je autobus star i nedovoljno se održava, u nekim uvjetima velikih vrućina zauljanih kablova, velikih problema oko temperature motora, može doći do požara i onda je to vrlo teško ozbiljnije nešto napraviti. Dobro da nismo još imali tragediju oko tih požara”, upozorava Ivan Dadić, profesor emeritus na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Uz kamione, na autobusima je najviše utvrđenih nepravilnosti tijekom prošle godine. Prema podacima Centra za vozila, gotovo četvrtina ih padne na tehničkom pregledu.

Nažalost, dominiraju greške na vrlo važnim sklopovima kao što su kočni sustav, svjetlosno sigurnosna oprema, elementi pneumatika i kotača. Nije za zanemariti da je na velikom broju autobusa utvrđena neispravnost kad su u pitanju potrošenost i oštećenost pneumatika’‘, napominje Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila.

A na cesti su sve stariji autobusi. U Hrvatskoj je registrirano 5900 autobusa, a potvrdu za prijevoz školske djece dobilo je 4874 autobusa. Prosječna starost autobusa je 12 godina, a onih koji prevoze školsku djecu doseže i do 15 godina.

Kad se uzmu ukupne statistike svih autobusa, 63 posto autobusa je starije od 10 godina. Kad se vozimo po cesti kad prođemo 10 autobusa, šest do sedam je starije od 10 godina’‘, kaže Pejić.

Novi autobusi koštaju i do 300.000 eura. Nabavljaju se trostruko jeftinija vozila koje uvozimo iz Njemačke, kaže predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin: ”To su poslovi koji idu preko natječaja gdje se gleda na najnižu cijenu kako bi se dobio posao, s novim autobusom, novim sredstvom, teško je postići da se može ići s najnižom cijenom”.

Problem je i u egzodusu radnika u resoru jer ne odlaze samo vozači već i oni koji održavaju autobuse pa je pravo čudo da nije bilo i fatalnijih nesreća.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close