VijestiZdravlje

Zašto pušenje marihuane izaziva osjećaj gladi?

Poznato je da uživanje marihuane kod ljudi izaziva osjećaj gladi i povećan apetit, čak i ako je osoba nedavno jela i sasvim sita. Postavlja se pitanje, kako je to moguće?


Istraživanje znanstvenika s Yalea objavljeno u časopisu Nature daje novi pogled na to pitanje.

Znanstvenici su otkrili da kanabinoidi, kemijski spojevi u marihuani, utječu na signalizaciju u mozgu i “varaju” moždani sustav. Otkriveno je da kanabinoidi utječu na neurone u mozgu koji inače uzrokuju osjećaj sitosti. Nakon konzumacije marihuane isti neuroni potiču lučenje hormona gladi i mozak šalje tijelu lažnu poruku.

Kanabinoidi u THC-u ne utječu samo na povećanje apetita, već i na osjetila mirisa i ukusa. Svi mirisi i okusi se osjećaju intenzivnije i to dodatno povećava želju za hranom.

Nova istraživanja će pokazati može li marihuana pomoći u liječenju osoba koje imaju problema s apetitom i unosom dovoljnih količina hrane, poput bolesnika oboljelih od raka i anoreksije.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close