VijestiZdravlje

Zašto pušenje marihuane izaziva osjećaj gladi?

Poznato je da uživanje marihuane kod ljudi izaziva osjećaj gladi i povećan apetit, čak i ako je osoba nedavno jela i sasvim sita. Postavlja se pitanje, kako je to moguće?


Istraživanje znanstvenika s Yalea objavljeno u časopisu Nature daje novi pogled na to pitanje.

Znanstvenici su otkrili da kanabinoidi, kemijski spojevi u marihuani, utječu na signalizaciju u mozgu i “varaju” moždani sustav. Otkriveno je da kanabinoidi utječu na neurone u mozgu koji inače uzrokuju osjećaj sitosti. Nakon konzumacije marihuane isti neuroni potiču lučenje hormona gladi i mozak šalje tijelu lažnu poruku.

Kanabinoidi u THC-u ne utječu samo na povećanje apetita, već i na osjetila mirisa i ukusa. Svi mirisi i okusi se osjećaju intenzivnije i to dodatno povećava želju za hranom.

Nova istraživanja će pokazati može li marihuana pomoći u liječenju osoba koje imaju problema s apetitom i unosom dovoljnih količina hrane, poput bolesnika oboljelih od raka i anoreksije.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close