Dom

Zašto je pravo božićno drvce puno bolji izbor od umjetnog?

Već godinama se na globalnoj sceni raspravlja o prednostima i nedostacima kupnje umjetnog božićnog drvca. Nova saznanja ipak promoviraju kupnju pravog bora ili jele. Jedan od glavnih razloga zašto ljudi iz godine u godinu sve više kupuju umjetna drvce je – krivnja. Vjeruju da na taj način čuvaju prirodu i da će ponovnim korištenjem umjetnog drvca doprinijeti očuvanju okoliša. No istina je zapravo potpuno suprotna, piše 24sata


Drugi razlog za kupnju umjetnog drvca je – cijena. Samo drvce je u startu skuplje, ali često u paketu s njim kupci dobiju i stalak i svjećice. Prosječno “trajanje” umjetnog drvca je sedam godina i kad se podijeli na sedam, razlika u cijeni s pravim drvcem je zapravo velika.

No kupnjom umjetnih drvca se okoliš nimalo ne čuva. Ono je zapravo ekološki katastrofalan izbor. Drvca se izrađuju od polivinil klorida, nerazgradive plastike koja se ne može reciklirati niti biološki razgraditi. U prijevodu to znači, kada ih bacite na smetlište ona će se raspadati narednih nekoliko stotina godina, piše Earth 911. Nekad su umjetna drvca sadržavala i olovo koje se koristilo kao stabilizator umjetnih materijala.

Prednosti kupnje pravog drvca

Iako doista zvuči otužno posjeći drvce koje je raslo godinama da bi preživjelo samo nekoliko tjedana u vašem domu, odlična vijest je da se 93 posto tih drvca u potpunosti reciklira. Recikliranjem borova i jela stvara se malč i koristi se kod uređivanja krajolika i u vrtlarstvu, a drva razrezana u sitne komadiće se rabe kao materijal za prekrivanje pješačkih staza i igrališta za djecu.

Usitnjena drvca se koriste i na plažama na dijelovima na kojima se pijesak odronuo i na taj način se sprječavaju daljnji odroni. Od njih se rade i umjetni nasipi uz rijeke, jezera i riječne obale te u blizini staništa riba i divljih životinja.  Svaki posječeni bor ili jela tijekom svog života apsorbira više od jedne tone CO2. Samo u SAD-u uzgajivači imaju preko 350 milijuna jela i smreka, stoga je lako zamisliti koliku količinu ugljika drvca potroše.

Kako bi uzgajivači osigurali potrebnu količinu božićnih drvaca, za svako posječeno drvce pred Božić, uzgajivač na proljeće posadi u prosjeku tri sadnice, kako bi osigurao održavanje broja drvca.

Najbolja opcija

Nakon što smo naveli sve argumente za i protiv kupnje ovakvog ili onakvog božićnog drvca, postoji i treća opcija koja bi mogla biti cjenovno najprivlačnija, a i osigurava čuvanje okoliša. Drvce u tegli.  Svake godine sve više prodavača božićnih drvaca u ponudi nudi drvca u tegli, koji se cjenovno previše ne razlikuju od posječenih. Kupnjom drvca u tegli, osigurali ste si božićno drvce za idućih par sezona (u slučaju da ga imate gdje držati – terasa ili vrt), a vaša odluka neće štetiti planetu. Također kad drvce postane preveliko za boravak, uvijek ga možete posaditi u prirodi.

Donosi 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close