Lifestyle

Zašto postoji 29. veljače?

Danas je 29. veljače, datum koji se pojavljuje u kalendaru samo jednom u četiri godine. To se događa zbog prijestupne godine, koja ima 366 dana, za razliku od ostalih godina koje imaju dan manje.


Razlog uvođenju dan dulje godine je usklađivanje kalendarske godine s astronomskom, kako se ne bi događalo da vremenom Nova godina padne u ljeto, ali i kako bi se pojedini poljoprivredni poslovi vezivali uz isto doba godine. To su shvatili i Egipćani, a zakonom učinili – Rimljani.

Naime, tropska godina, odnosno vrijeme koje je potrebno Zemlji da u potpunosti obiđe Sunce, traje 365 dana i oko šest sati. Kako je u kalendaru nemoguće označiti četvrtinu dana, dogovoreno je da se svake četvrte godine doda po jedan dan.

Zato veljača, koja inače ima 28 dana, u prijestupnoj godini ima 29 dana.

Prijestupne godine sve su djeljive s 4, ali postoji iznimka – ako nisu djeljive sa 100, kojima se dodaju one koju su djeljive s 400. Zato, gledano prema gregorijanskom kalendaru, godine 1800, 1900. i 2100. nisu prijestupne, dok 1600, 2000. i 2400. jesu.

Ukoliko prijestupne godine ne bi bilo, trebalo bi točno 400 godina da Nova godina padne na prvi dan jeseni.


 

Tekst: n1info.com
Foto: funzine.hu

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close